Kalle Karlsson: Zlatans skada kunde inte ha kommit mer olägligt

FOTBOLL

Tredje raka utan vinst i ligan – och nu är båda stjärnanfallarna på skadelistan.
Manchester United avslutar året med en becksvart trend.
Zlatan Ibrahimovics frånvaro kunde inte ha kommit vid ett sämre tillfälle.

När Zlatan Ibrahimovic startade hemmamötet med Burnley på annandagen var det med förhoppningen att svensken var redo att varva upp.

Han gjorde ju en tidig comeback efter sin knäskada i november. Sedan har han fått bida sin tid. Han har fått några korta inhopp i ligan, någon enstaka starttröja i cupen för att sedan vilas när knäet behöver byggas upp. Det är logiskt att man matchas försiktigt när man kommer tillbaka från en allvarlig knäskada, inte minst när man är 36 bast och borde vara förbrukad i toppfotbollen i en så krävande position som centerforward.

Men Burnleymatchen blev inte upploppet på den långa vandringen mot startelvan. Istället blev matchen ett bakslag. Zlatan Ibrahimovic byttes ut i paus efter en spelmässigt sval insats och fick hård kritik i engelska tidningar.

Än värre är att han nu tvingas till ytterligare en månads vila från spel på grund av knäet.

Tajmingen är minst sagt olycklig, för Manchester United och för Zlatan själv.

Lukaku skadad

Idag, i årets sista match, drabbades laget nämligen av nästa skadesmäll. Romelu Lukaku fick Wesley Hoedts panna i bakhuvudet och fick bäras ut på bår. Lukaku riskerar att bli borta flera matcher, enligt BBC.

Det var ju nu Zlatan Ibrahimovic skulle ha stått i startblocken, redo att greppa stafettpinnen.

Det var ju nu han skulle ha avverkat sin välbehövliga inkörningsperiod och gått ut på planen och åter visat sina konster.

Nu är han istället indisponibel när laget verkligen hade behövt honom. Vad skadan får för konsekvenser för hans chanser att överhuvudtaget ta tillbaka den där starttröjan återstår att se.
Det kan vara så att han inte får en bättre möjlighet.
Det kan också vara så att skadekrisen framtvingar andra, välbehövliga, lösningar från José Mourinho.

Fruktlösa inlägg

Manchester United svarade för en ny intetsägande, tempofattig insats på lördagen. Southampton behövde inte ens spela särskilt bra för att klara en meriterande bortapoäng på Old Trafford. Den mållösa tillställningen handlade mer om Manchester Uniteds tillkortakommanden och envishet att svinga in fruktlösa, missriktade inlägg.

Det saknas ”flow” i anfallsspelet. Kombinationerna – trianglarna som grannen Man City använder för att såga sig igenom centralt – fungerar inte eller uteblir helt.

Den främsta orsaken till det är inte, som José Mourinho antytt, att Manchester United inte fått värva tillräckligt många världsspelare.

Den främsta orsaken är att för många spelare underpresterar och används i fel roller. Henrich Mchitarjan var misslyckad mot Southampton, men så var han också malplacerad som vänsterytter. Paul Pogba underutnyttjas, men så är han inte heller någon defensiv mittfältare som ska slå den första passningen, vi kan kalla den ”Michael Carrick-passningen”, i uppspelen.

Samtidigt, i en annan del av Manchester, har Pep Guardiola hittat helt rätt roller för alla spelare, oavsett om det handlar om startelvan eller bänken.

Rashford i sin naturliga position

När Romelu Lukaku blev skadad fick Marcus Rashford kliva upp som striker. Det är ingen klockren lösning nu när Manchester Uniteds spel har blivit så inläggsbaserat; då krävs en nickstark striker för att hota (eller en Marouane Fellaini som plan b).

Med Lukaku och Ibrahimovic skadade har José Mourinho inget annat val än att fortsätta spela Rashford längst fram.

Det behöver dock inte vara dåligt. Det är hans naturliga position och det var där han gjorde sina främsta insatser förra säsongen. Men det kräver att Manchester United utvecklar sin spelidé och det faller på José Mourinho. Med Rashford där framme behövs mer tidiga djupledsbollar och fler instick.

Sett till det haltande spelet i de senaste matcherna kan en sådan taktisk förändring knappast leda till en försämring.

Bästa målskyttarna i Premier Leagues historia 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM