”Håller man sig till sanningen så är det inget konstigt”

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYR N

ABU DHABI. Han gör sin första vecka med svenska landslaget.

Stefan Pettersson, 54, om nya jobbet och skriverierna om Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg.

– Förbundet har träffat grabbarna efter jag fick jobbet och hade det varit något så hade jag nog fått höra det, säger han.

Lasse Richt berättade i oktober att han lämnar svenska landslaget efter 20 år som landslagschef. Kort därefter blev Stefan Pettersson klar som ersättare.

Han började sitt arbete i samband med januariturnén.

– Det är kul. Jag saknar fortfarande att spela själv, haha. Här kommer jag lite närmare. Jag hade hållit på med det andra i tio år och jag började tänka på vad jag skulle göra under de nästkommande tio åren. Om jag skulle hinna göra något annat under mitt liv så var det dags att börja kika på det. Så dök det här upp och rullade på. Jag fick en skarp fråga och då var det inget att tveka på.

”Leva i den här miljön är häftigt”

Du saknar att spela än i dag?

– Ja, jag tycker det är så jäkla roligt. Nu är man nära i alla fall. Jag är ju inte här som fotbollsspelare, men att leva i den här miljön är häftigt.

Hur var agentbranschen – känner du dig klar där?

– Ja, både ock. Jag hade gjort det ett tag. Om jag hade hållit på fem eller tio år till kanske det hade varit svårt att göra något annat - om man hade velat. Det blev en bra tid när det här dök upp.

Är agentbranschen smutsig – man kan tro det utifrån?

– Det är ofta så den framställs i media. Sedan finns det många bra killar som jobbar som agenter också. Det görs massa saker som det inte skrivs om, sådana saker man inte tjänar pengar på som man lagt mycket tid på. Den delen skrivs det aldrig upp.

Hade du någon diskussion med förbundet om att det kan vara kontroversiellt att gå från agent till landslagschef?

– Nej, det var ingen diskussion om det. De har gjort en background-check och kollat vad jag står för och hur jag har agerat. Det antar jag. Jag har inte känt någon oro eller konflikt. Det är bara ett jobb, och nu bytte jag.

Varför valde de dig?

– Det får du nästan fråga de om, haha. Som nummer ett har jag en fotbollsbakgrund, jag tror det är bra. Det finns väl många olika kriterier till den här rollen. Det enda som jag kanske inte har haft är väl chefledarskapet. Men det känner jag inte som något större problem. Det är fotbollsfolk och framför allt lagtänk. Det har jag och jag har alltid varit en teamspelare.

En bra tajming med VM-åren?

– Mycket bra. Sedan lyxen att gå parallellt med Lasse (Richt) och inte ha det yttersta ansvaret från dag ett, jag behöver inte börja helt blankt. Det har förbundet gjort jättebra.

”Jag är inte orolig”

Det har varit skriverier om att förbundet inte snackade med spelarna innan de tog in dig. Hur ser du på det?

– Just det var nog mer att de inte hade bollat med spelarna över huvud taget, oavsett om det var jag eller någon annan. Det är inget jag kan påverka. Jag tror spelarna kände så, det får du nog prata med dem om.

Ska du prata med spelarna när det väl är dags att dra igång inför VM?

– Så långt har jag inte tänkt. Det kommer nog naturligt i såna fall.

Pettersson var med och löste konflikten mellan Benfica och Västerås SK om hur mycket pengar VSK skulle få när Victor Nilsson Lindelöf såldes vidare till Manchester United.

Enligt Fotbollskanalen och VLT handlade det om mellan 2,5 och 3 miljoner kronor för uppdraget.

I en krönika på fotbollskanalen skrev Olof Lundh att några av spelarna var upprörda över valet. En av dem var Victor Nilsson Lindelöf.

Vad säger du om de skriverierna?

– Jag har inte läst att han (Victor Nilsson Lindelöf) har uttalat sig om det. Som jag ser det finns det inget som kan störa på något sätt. Jag är inte orolig för det.

Kommer ni att prata om det?

– Jag har inte planerat något sådant. Förbundet har träffat grabbarna efter jag fick jobbet och hade det varit något så hade jag nog fått höra det. Men jag tror inte det är någonting.

Foto: BILDBYR N
Pettersson i IFK Göteborg under ett möte med Barcelona i Champions League 1994.

Du har jobbat med Emil Forsberg tidigare. Har ni något otalt?

– Man kan nästan tro det när man läser. Men jag har ingen susning kan jag säga, inte som jag vet om. Men nej. Jag är inte ett dugg orolig för det. Sen är det faktiskt sex–sju år sedan jag hade något med den karriären att göra.

Minns du avslutet som positivt?

– Nej. Jag tycker det var tråkigt att han gick vidare.

”Vi hade inget bråk”

Men ni skiljdes som vänner?

– Ja, vi hade inget bråk där vi stod och skrek på varandra, haha. Jag hade gärna fortsatt jobba med honom, men han valde att gå en annan väg. Det är inget konstigt med det, det är fler som gör. Det var mer tråkigt, det var inte så att vi var osams. I alla fall som jag uppfattade det. Jag är inte ett dugg orolig.

Foto: KENTA J NSSON / BILDBYR N
Tillsammans med Mats Gren 2016.

Var du förberedd att de här frågorna skulle komma?

– Det är klart att jag misstänkte att det kunde komma frågor om Emil, framför allt. Men jag visste att det inte var några konstigheter. Jag vet som sagt inte vad han har sagt, eller om det är tidningar och media som har vinklat det. Jag vet själv att det inte är någonting och håller man sig till sanningen så är det inget konstigt.

Vad känner du att du vill få ut här?

– Vi ska vinna någonting, vi ska inte bara var nöjda med att ta oss till turneringar. Vi ska vinna och kan jag bidra något där är det bara bra.

– Vi måste tro på det. Det är någonting som kommer att hjälpa till och det var en av anledningar till att man tog sig till VM, man trodde verkligen att man skulle klara av det. Det tror jag man har saknat i svensk klubbfotboll i många år. Malmö tar sig till Champions League och en stor del beror på att de tror på att de kan göra det. Östersund är samma sak. Det fanns tillräckligt många som sa att svensk klubbfotboll aldrig tar sig till Champions League. Och då sätter du spärrarna redan där. Vi ska försöka vinna något här under den förhoppningsvis långa perioden jag är med.

Publicerad:

LÄS VIDARE