Stjärnans övergång anmäld till polisen

78 miljoner kronor försvann till tredje part när priset mer än halverades – nu polisanmäler borgmästaren

FOTBOLL

Chelseas värvning av Ross Barkley från Everton har polisanmälts.

Det är Liverpools borgmästare Joe Andersson som kräver att polisen utreder om affären kan klassas som bedrägeri.

”Omständigheterna kring den här affären kräver en ordentlig utredning”, skriver Andersson enligt The Guardian i ett brev till fotbollsförbundet.

Ross Barkley drog sig ur en övergång från Everton till Chelsea i somras efter att ha ådragit sig en allvarlig lårskada. Då skulle London-klubben ha betalat 390 miljoner kronor för fotbollsstjärnan.

Sex månader senare blev flytten till sist av – men nu bara till mindre än hälften av priset: 167 miljoner kronor.

”Misstänkas vara medvetet försök”

Prisraset förklarades med att mittfältarens avtal med Everton hade löpt ut sommaren 2018 och Barkley då kunnat lämna klubben helt gratis. Det är dock en motivering Liverpools borgmästare Joe Anderson inte köper.

Anderson är en inbiten Everton-supporter och har nu i egenskap av borgmästare skickat ett protestbrev till Premier League och det engelska fotbollsförbundet. Utöver det har borgmästaren även polisanmält affären med krav på en utredning kring ett eventuellt bedrägeri.

”Det här kan misstänkas ha varit ett medvetet försök att dra ner priset på spelaren till fördel för spelaren, hans agent och den köpande klubben”, skriver Anderson och kräver ”nödvändiga åtgärder” från polisen.

Agenten fick 78 miljoner

Barkley tros åtminstone ha dubblat sin lön till drygt 1,3 miljoner kronor i veckan efter övergången till Chelsea. Samtidigt fick spelarens agent ett arvode på 78 miljoner kronor, skriver The Times. Alltså nästan hälften så mycket som Everton tjänade på sin spelare.

Så fungerar transferfönstret 00:45

”Det verkar finnas i alla fall en allmän och utbredd uppfattning att de arbetat i maskopi. Även om så inte är fallet så ligger det i ert intresse att i alla fall undersöka det för att försäkra supportrarna om att övergångar kommer undersökas noggrant och att ingen får olämpliga fördelar”, skriver Anderson och fortsätter:

”Fotbollsfans behandlas ofta som en bortglömd minoritet men Premier League skulle inte vara den fantastiska produkt den är utan dem. De här hängivna fansen betalar exceptionellt höga biljettpriser för att se sitt lag spela vilket jag tycker ger dem ett intresse i hela den här processen. De förtjänar rätten till i alla fall en viss insyn”.

ARTIKELN HANDLAR OM