I bland blir det näst bästa bäst

FOTBOLL

Kan man inte få det bästa, får man nöja sig med det näst bästa"

Så när svenska mästarinnorna från Umeå inte är tillgängliga - möter Bälinge borta, i dag klockan 14 - väljer jag denna soliga lördag Älvsjö idrottsplats och matchen Älvsjö AIK-Malmö FF.

En rättvis Älvsjöseger, 1-0 - målskytt Jessica Thorn, 19-årig sistaårsgymnasist i Åbo (!) och en tjej som man i Älvsjö hoppas mycket på.

Foto: matchhjälte Älvsjös Jessica Thorn, 19, (i mitten) avgjorde mötet med Malmö FF i går med matchens enda mål.

Bäst och näst bäst? Jodå, flera gånger om.

Ifjol tog Umeå IK sitt första SM-guld - 53 poäng mot 52 för Malmö FF på andra plats och 50 för Älvsjö AIK på tredje.

Nästa söndag spelar Sverige landskamp mot Norge i Stavanger och i en trupp på 19 spelare har förbundskapten Marika Domanski Lyfors tagit ut de överlägset flesta från Umeå IK: sju från Umeå mot fyra från Malmö och tre från Älvsjö - plus fem från övriga världen (San Diego, Djurgården och Bälinge).

Det jag bjuds på ska alltså vara det näst bästa svensk damfotboll har att erbjuda idag, och jag måste ju erkänna att i halvtid var jag något tveksam till kvalitén.

Inte en ärligt framarbetad målchans på 45 minuter.

Älvsjös Victoria Svensson har ett skott strax över, Malmös Therese Jönsson ett skott strax utanför, och vid ett tillfälle sjabblar landslagets mittbacksstjärna Jane Törnqvist fram en halvchans åt MFF.

"Det blir bättre"

Fast det var nog, om rätt ska vara rätt, mer den tuviga planens förtjänst än Janes fel.

- Jag garanterar: det blir bättre fotboll bara det blir ordentligt gräs på plan, säger Anders Johansson, Älvsjötränaren som också betecknade första halvleken som - "seg".

Men det tog sig. En riktigt underhållande andra avdelning då Älvsjös mittfält tar över helt.

- Vi visste, att vi måste gå nära inpå Malin Andersson och Jenny Engwall. Vi lyckades, konstaterar Anders Johansson.

Ja, ex-älvsjöiten Malin kom ingen vart, och Jenny, som brukar gå under beteckningen "Risebergas svar på Maradona", levde denna dag mer upp till min definition: "sparka åt det håll jag står".

Då var det roligare att skåda de mer lättfotade mittfältarna i Älvsjö: Anna Pohjanen till vänster, Linda Fagerström i mitten och Jessica Thorn till höger, 19-årigt förvärv från Åbolaget Pyrkivä.

Josefin Christensen nickar utanför, Jessica Thorn är inblandad i en halvchans, och en Jenny Syrén-nick träffar stolpens insida"

Det är alltså gott om Älvsjöchanser, innan Jessica Thorn i 77:e minuten blir frispelad av Linda Fagerström och kan rulla in segermålet. Mycket rättvist.

Rolig att skåda var också Victoria Svensson som gett sig den på att få spela forward i sommarens EM, inte yttermittfältare som hon ofta tvingas göra.

Victoria är en av fyra uttagna forwards till landskampen i Stavanger.

Malmö utan "Zlatan"

Umeås Hanna Ljungberg är given på topp, denna dag överglänste Victoria Svensson MFF:s Therese Lundin - men mitt förstadrag som komplement till Hanna Ljungberg bland de fyra är ändå Djurgårdens Elin Flyborg.

Elin gjorde förresten tre av Djurgårdens sex mål borta mot Öster"

Malmö kommer naturligtvis igen, när alla skadade är tillbaka.

Nu spelade man utan en meniskopererad Malin Nilsson, utan en ledbandsskadad Karolina Westberg, utan landslagsmålvakten Caroline Jönsson som besväras av en hälsporre och Malin Gustafsson, som var borta hela förra året, har fortfarande en bra bit kvar.

Det Malmö FF:s damlag inte hade denna dag - och väl knappast heller lär få under säsongen - var någon "Zlatan".

Men det hade jag heller inte väntat mig.