Fotbolls-VM har redan blivit storpolitik

Foto: HAZEM BADER / AFP
FOTBOLL

Fotbolls-VM har inte ens börjat och redan har turneringen blivit storpolitik genom ett praktfullt självmål av Israel.

Argentina ställde in en träningsmatch när Israel flyttade den till Jerusalem.

Någon som fortfarande vidhåller att idrott och politik inte hör ihop?

Israel har den senaste tiden surfat på en framgångsvåg. Allting verkar gå deras väg. Donald Trump genomförde det historiska beslutet att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem. Även om det faktum att Israel sköt ihjäl 60 palestinier i Gaza samtidigt som ambassadinvigningen pågick solkade glädjen.

Israel vann Eurovision och premiärminister Benjamin Netanyahu slog omedelbart fast att nästa års tävling ska hållas i Jerusalem.

Förmodligen var det med en känsla av hybris som Israels sport- och kulturminister Miri Regev ville fortsätta surfa på denna framgångsvåg.

Sedan några månader har det varit bestämt att Argentina ska spela en av sina träningsmatcher inför fotbolls-VM mot Israel. Matchen skulle spelas i Haifa. Argentina har tre gånger tidigare värmt upp inför VM i Israel.

Men så kom Regev på den briljanta idén att flytta matchen till Jerusalem. Kostnaden skulle finansieras med skattemedel.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Bränna Messi-bilder

Hon sa det inte rent ut men syftet var givetvis att skapa intrycket att Argentina därmed indirekt erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Matchen skulle bli ett politiskt verktyg för Israel att inför omvärlden ytterligare befästa detta faktum och bli en del av 70-årsfirandet av den judiska staten.

Men den här gången tog Israels flyt slut.

Palestinska fotbollsförbundet utnyttjade bytet av spelort för att i ett brev till Argentinas fotbollsförbund kräva att matchen skulle ställas in. Enligt dem bör inga internationella evenemang hållas i Jerusalem så länge inte uppdelningen av staden i en israelisk del och en palestinsk slagits fast i ett fredsavtal.

Men det palestinska förbundets chef gick längre än så. Han uppmanade i söndags fans att bränna bilder av den argentinska superstjärnan Leo Messi och även matchtröjor.

Detta uppfattade Leo Messi och ytterligare ett par argentinska spelare som att det fanns ett hot mot dem ifall de spelade matchen i Jerusalem eller reste till Israel över huvud taget.

Rädda matchen

Argentinska fotbollsförbundet beslöt då att ställa in lagets Israel-resa.

Det hjälpte inte att premiärminister Netanyahu personligen pratade med Argentinas president för att rädda matchen.
Om inte Israel regering av politiska skäl försökt flytta matchen hade den troligen spelats som planerat.

Slutresultatet blev därmed ett rejält självmål av Israel som inte ens deltar i VM eftersom man inte lyckats kvalificera sig. Istället för att inkassera en pr-triumf genom att på hemmaplan få spela mot ett av världens absolut bästa landslag gav man en seger till palestinierna.

Det kan också ses som en seger för de som vill få till bojkotter mot Israel, den så kallade BDS-rörelsen.

Årets VM har alla förutsättningar att bli ett slagträ i den internationella politiken. Ett antal regeringar, däribland den svenska, har redan beslutat att till stöd för Storbritannien inte skicka några ministrar eller andra officiella representanter till fotbollsfesten. Detta efter att Ryssland pekats ut som skyldigt till nervgiftattacken på den före detta ryska agenten Sergej Skripal.

Slavarbete

Rysslands roll i Syrien, annekteringen av Krim, inblandning i kriget i Ukraina och de många brotten mot mänskliga rättigheter gör att många ifrågasätter att Ryssland över huvud taget får arrangera VM. Inte minst kommer den kritiken från Israel som även tycker det är märkligt att en uppvisningsmatch i Jerusalem kan väcka en sådan internationell storm när nästa fotbolls-VM ska spelas i Qatar. Ett land där minst 1 200 byggnadsarbetare omkommit när de under slavlika förhållanden uppfört anläggningarna för VM 2022.

När det gäller fotbolls-VM är det på riktigt svårt att skilja på idrott och politik.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Fotbollens världsmästare genom tiderna – herrar 00:30

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM