OBOS Damallsvenskan i fotboll

”Det senaste året har varit fantastiskt”

Nya generationen Ijeh om klivet från flicklaget till landslaget

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. För drygt ett år sedan spelade hon fotboll med flicklaget.

Nu har hon debuterat i två landslag, damallsvenskan och kan sikta mot Champions League och EM nästa år.

– Det senaste året har varit fantastiskt och en stor utmaning, säger Evelyn Ijeh, 17.

En känd tidigare fotbollsspelande pappa och ett barn som går vidare i samma fotspår. Stark koppling till IFK Göteborg.

Det hade varit lätt att gissa på familjen Hysén.

Men det handlar om familjen Ijeh från Olofstorp i nordöstra Göteborg.

– Mitt första fotbollsminne? Jag vet att jag ville börja spela fotboll när jag var sex, sju år gammal och vi gick på pappas matcher i Stavanger (Norge) när han spelade för Viking. 

– Det var jättehäftigt när han gjorde mål och alla skrek hans namn. Det ville jag också uppleva, säger Evelyn Ijeh med ett leende.

Långa dagar med skola och träning

Det är vardagskväll och 17-åringen börjar bli lite trött efter en lång dag med först skola och sedan träning med Kopparbergs/Göteborg FC:s A-lag på Heden i centrala Göteborg.

Under träningen som Sportbladet tittat på gör hon mål med både vänster och höger fot och fotograf Anders Deros visar upp en bild som i det dunkla och ojämna el-ljuset på Heden är lite oskarp.

På fotot är likheten i dragen mellan Evelyn Ijeh och henne pappa Peter Ijeh, 41, allsvensk skyttekung 2002, slående.

Känner du en extra press på dig för att du heter Ijeh? Hade du hellre hetat Evelyn Svensson?

– Nej! Jag gillar mitt efternamn. Nej, den pressen känner jag inte. Jag har inte valt att spela fotboll bara för att pappa gjorde det utan för att jag tycker det är roligt. 

Vad har pappa betytt för din fotboll?

– Han har betytt mycket för mig. Jag vill också kunna göra mål och spela på stora arenor som han gjorde. Nu peppar han mig hela tiden, säger hur viktigt det är att sköta träningen. Han säger att det kommer dyka upp hinder, men att det bara är att kämpa vidare för att nå dit man vill.

Vad har du ärvt på planen från din mamma Elizabeth?

– Att vara lite tuff, aggressiv. När hon kollar mina matcher så blir hon upprörd när jag blir tacklad. Då skäller hon på domaren och ibland vill hon att jag ska ge igen, haha. 

Rötter i Nigeria

2001 värvades Peter Ijeh till Malmö FF från nigerianska Julius Berger. Han hamnade i IFK Göteborg under några turbulenta år i klubben, gjorde sedan ett kort mellanspel i FC Köpenhamn, drog vidare till Viking Stavanger innan familjen flyttade tillbaka till Olofstorp och Peter Ijeh avslutade karriären med spel i Syrianska och sedan Gais 2012.

– Jag började spela fotboll i Norge men slutade snabbt eftersom jag tyckte det var för jobbigt. När vi flyttade tillbaka till Göteborg brukade jag spela med killarna på rasterna, på Björsaredsskolan. Jag fick tillbaka intresset. 

– Jag hade en kompis som spelade med IFK Göteborg och hon tog med mig till deras träning och så började jag spela med dem, säger Evelyn Ijeh.

IFK Göteborg har inte någon A-lagsverksamhet för damer utan i stället ett samarbete med Kopparbergs/Göteborg FC som gör att spelarna i 15-16-årsåldern får träna med damelitklubben och eventuellt ta plats i deras ungdomslag.

Det var precis vad Evelyn Ijeh gjorde 2017.

– Jag tog en plats i Kopparbergs F19-lag. Då fick jag spela vänsterback och jag kände att det gick bra. Det var jätteroligt och spännande. Det gällde att ta chansen. Fast egentligen var jag mittfältare när jag kom från IFK Göteborgs flicklag.

Och nu är du anfallare…?

– Ja, det beror lite vad tränarna tycker. Jag har spelat överallt men inte varit målvakt.

Var vill du spela på planen?

– Egentligen spelar det ingen roll, men det är roligt att ha en offensiv roll där man är med och skapar något. 

Debut i Sundhages landslag

Med träningar med Kopparbergs/Göteborg FC på Valhalla och Heden i centrala Göteborg var steget inte långt att söka in till närliggande Katrinelundsgymnasiet med elitidrottsinriktning och ekonomiprogrammet förra hösten.

I november förra året kom också första uttagningen till U17-landslaget som då precis fått Pia Sundhage som ny förbundskapten.

Hur var det?

– Bra. Hon har väldigt stor erfarenhet och kom med bra tips. Det var många kloka ord från henne.

Har hon sjungt för er?

– Ja, självklart! När vi skulle spela EM-kval i Frankrike så sjöng hon för oss före en match. Vi tittade på lite spelklipp och sedan sjöng hon för att vi skulle komma ihåg vilka vi var och vad vi spelade för. Men jag minns inte exakt vad det var hon sjöng…

I början av 2018 belönades Evelyn Ijeh med ett kontrakt med Kopparbergs/Göteborg FC och tränar nu omväxlande med F19- och A-laget i klubben som slutade tvåa i damallsvenskan.

Under hösten har Evelyn Ijeh tagit ytterligare ett kliv i den svenska landslagshierarkin och spelat EM-kval med U19-landslaget.

Vilken resa och snabbklättring du har gjort. Hur har det här året varit?

Det har varit jätteroligt och jättespännande att ta det stora klivet från IFK Göteborg till Kopparbergs. Det har lärt mig många nya saker.

– Det har varit både fantastiskt och en utmaning. I landslaget så spelar jag med tjejer som är ungefär lika gamla som mig, men i klubblaget spelar jag med äldre spelare. Att kunna kombinera det är positivt. Jag utvecklas mer som fotbollsspelare och jag kan även lära mig två olika sätt att spela, både från klubblaget och landslaget, säger Evelyn Ijeh.

Redo för nästa kliv

I damallsvenskan debuterade hon med ett inhopp mot Hammarby i slutet av april. I Kopparbergs F19-lag är hon ordinarie och där har det blivit nio mål under säsongen och hon har svarat för två mål i fyra landskamper med U19-landslaget.

Hon upplevde den allsvenska avslutningen och dramat när Göteborgslaget säkrade silvret och en plats i Champions League på nära håll på Ullevi.

– Det var häftigt. Jag var med i truppen och satt på bänken i den matchen mot Rosengård.

Vad har du för målsättning inför nästa år?

– Jag ska försöka få så mycket speltid som möjligt i A-laget. Jag kollar på de etablerade tjejerna hur de spelar och hur de löser olika situationer.

– Det är ju häftigt att vara med och försöka ta en plats i Sveriges näst bästa damlag. Men ibland känner man sig som en nykomling också, säger 17-åringen.

Är det tufft?

– Ja, det är det. Jag måste prestera på topp för att tränarna ska se mig. När man gör missar så känns det lite jobbigt ibland. Men då vet jag att alla gör misstag och att det gäller att lära sig från dem. Det är inget att bekymra sig över. Gör om och gör rätt, tänker jag då. 

Vid sitt kommande årsmöte i mars nästa år kommer den tidigare storspelaren och styrelseledamoten Kennet Andersson, som fått i uppdrag att utreda om IFK Göteborgs ska starta ett A-lag för damer, berätta vad han kommit fram till. 

Vad känner du om Blåvitt startar ett damlag?

– Det hade varit roligt för dom, men jag tror inte jag skulle vilja byta och gå tillbaka dit. Det går så bra här så det finns ingen anledning att flytta.

– Jag tycker att de ska starta ett A-lag så att det finns ett naturligt steg inom klubben för IFK Göteborgs tjejer att gå vidare till. Alla får ju inte chansen att ta klivet upp till Kopparberg.

Skillnaderna har minskat

Det skulle vara rätt steg för IFK Göteborg att ta, menar Evelyn Ijeh som även iakttagit hur klubben tagit små kliv framåt för att ge tjejer och killar likartade förutsättningar.

Såg du Nilla Fischers tal på Fotbollsgalan?

– Jag har inte sett det, tyvärr.

Vad tänker du om de sakerna hon tog upp, ojämlikheten?

– Det är orättvist. Killarna tjänar väldigt mycket mer än tjejerna och killar får bättre träningsmöjligheter hela tiden. Men det har blivit lite bättre än det var för några år sedan. 

Har du upplevt det?

– Ja. När jag spelade i IFK Göteborg så var det stora skillnader. Då fick killarna träna inomhus i PSA (Prioritet Serneke Arena) som var helt ny då, på vintern, medan vi tjejer fick spela vidare ute. Killarna fick bättre omklädningsrum, deras kläder blev tvättade medan vi fick fixa det själva. Men nu vet jag att det har blivit bättre. Tjejerna har fått egna utrymmen på PSA. Så det börjar bli lite mer samma nivå.

– Här i Kopparbergs har vi inga killar vi behöver konkurrera med utan allt fokus är bara på oss.

Om du inte blir professionell fotbollsspelare, vad blir du då?

– Det är en bra fråga. Jag vet inte. Ska jag drömma så någon slags läkare eller jurist – jag läser ju ekonomiprogrammet med inriktning juridik.

Var är du om tio år om du får drömma?

– Då spelar jag för ett bra lag utomlands. Jag har många favoritlag – PSG, Chelsea, Manchester United, Barça. Och så har jag ett stort hus, säger Evelyn Ijeh. 

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Damallsvenska tränarna: de är våra bästa tonåriga talanger

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Kopparbergs/Göteborg FC

Peter Ijeh

Pia Sundhage

Kennet Andersson