Inter ligamästare – för femte året i rad

FOTBOLL

Vann efter stor dramatik

Inter var pressade.

Men till slut blev det som alla hade trott.

Laget vann mot Siena – och tog därmed hem sin femte raka Serie A-titeln.

Inter har haft ett jättegrepp om Serie A-titeln under i stort sett hela säsongen.

Inför dagens avslutande omgång ledde laget ligan med två poäng före Roma, och behövde ”bara” vinna mot redan nedflyttningsklara Siena.

Balotelli har missat

Men efter den första halvleken såg det ut som att de kanske skulle tappa ligaledningen i säsongens absolut sista match.

Laget radade upp heta målchanser, men lyckades inte omvandla dem i mål. Bland annat missade Mario Balotelli och Diego Milito jättelägen.

Nästan lika ineffektiva var Roma, som mötte Chievo på bortaplan. Francesco Totti hade ett par riktigt kvalificerade målchanser men lyckades inte spräcka sin målnolla.

Inbördes möten avgör

Men de leder ändå med 2–0. Först gjorde Mirko Vucinic 1–0 efter 39 minuter, sedan ökade Daniele De Rossi på till 2–0 på tilläggstid med ett mäktigt distansskott från cirka 25 meter upp i det högra krysset.

Därmed var Roma ligamästare i halvlek, då inbördes möten går före målskillnad i Serie A.

Men tolv minuter in i den andra halvleken kom det förlösande 1–0-målet för Inter. Javier Zanetti spelade ett instick till Inters skyttekung Diego Milito. Milito avslutade kyligt mot den högre stolpen, otagbart för Sienas målvakt Gianluca Curci.

Femte raka titeln

Den 1–0-ledningen visade sig stå sig matchen ut. Laget fortsatte att dominera matchen och Siena kom knappt ens upp i några farliga kontringar. I och för sig skapade inte Inter lika mycket chanser som i den första halvleken, men de släppte inte till något bakåt och deras ledning kändes aldrig riktigt hotad, förutom när målvakten Julio Cesar tappade ett inlägg med tre minuter kvar av ordinarie matchtid, men det ordnade upp sig.

Inter kan därmed fira sin femte raka Serie A-titel, och deras 17:e totalt.

Ännu mer imponerande är kanske managern José Mourinhos statistik. Titeln var hans sjätte på sina sex senaste säsonger som tränare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A