Här dör Hammarbys dröm om allsvenskan

avEmil K Lagnelius

FOTBOLL

Bajen föll borta mot jumbon

Hammarbys kris är total.

I kväll rök chansen till allsvenskan efter en 3–1-förlust borta mot jumbon Väsby.

Nu kan Hammarby tvingas kvala för att hänga kvar i superettan.

Matchen inför 1964 åskådare på Vilundavallen var Jesper Blomqvists första som ensam huvudansvarig sedan Michael Borgqvists avhopp på grund av hotelser.

Hammarby inledde darrigt, men när laget väl börjat hitta lite spel framåt så small det bakåt.

I 33:e minuten rensade högerbacken David Johansson bollen rakt i gapet på Magnus Eriksson som sköt 1–0 till Väsby via ribban. Hammarby protesterade och menade att bollen i momentet före hade tagit på Jesper Carlssons hand.

”Ser ut som hands”

Men domaren Johan Hamlin godkände målet.

– Det ser definitivt ut som hands. Handen är ute i ett onaturligt läge och han får en stor fördel av att den tar på handen, så hade Hamlin sett det så hade han nog blåst, sa expertkommentatorn Anders Andersson i TV4 Sport.

Målskytten Magnus Eriksson till TV4 Sport:

– Det var en tilltrasslad situation, men bollen dök upp och då var det bara att lägga över till högern. Det är inte min specialfot, men den funkar den också.

Släkten är värst

På Söderstadion den 29 maj vann Hammarby med 2–0.

– I den matchen var vi inte alls bra och vi visade för stor respekt för både Bajen och deras publik. Men det har vi tagit lärdom av. Vi spelar en fantastisk fotboll i dag.

Fyra minuter efter pausvilan kom en ny kalldusch för Bajen. Daniel Sundgren nådde högst på en hörna och nickade ner bollen till Mikael Wentzel som tryckte in 2–0.

I det läget såg rullgardinen ut att vara nerrullad för Hammarby. Men bara två minuter senare reducerade Linus Hallenius och gav laget nytt hopp.

Det hoppet släcktes dock definitivt i den 71:a minuten – av en spelare som Hammarby ratat en gång i tiden. Alegie Sosseh, 24 – som på två säsonger i Hammarby (2007-08) bara fick göra nio matcher – tajmade upphoppet perfekt på en hörna och nickskarvade in 3–1.

”I stort sett omöjligt”

Med bara fem omgångar kvar ligger Hammarby åtta och har nio poäng upp till Gif Sundsvall på kvalplats. Drömmen om allsvenskan är med andra ord i praktiken borta.

– Det är i stort sett omöjligt. Det hade det varit även om Hammarby hade vunnit i dag, säger expertkommentatorn Anders Andersson i TV4.

Faktum är att Hammarby, om Jönköping besegrar Öster i morgon, bara har fyra poäng ner till strecket som betyder kval för att hänga kvar i superettan.

Väsby lämnade tack vare segern jumboplatsen och slåss i botten om en kvalplats med Öster och Trollhättan.

ARTIKELN HANDLAR OM