Bank: Struntar öppet i mänskliga rättigheter – om det finns pengar

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Från en plats alldeles under galgen bestämde sig Fifa för att göra upp med korruption och främja transparens.

En ny president skulle bygga ett nytt lag.

Nu vet vi hur det ser ut, och vem i hela världen kan hålla på ett sådant lag?

Om det inte vore så provocerande så hade det varit lite rörande.

I går var Fifa-presidenten Gianni Infantino på besök i Vita husets västra flygel, hela vägen in i Ovala rummet, han pratade om USA:s delarrangerade VM 2026, och medan fotograferna ställde upp passade han på att göra det han brukar göra: Ge sin värd en djupblå fotbollströja med namnet tryckt på ryggen. 

Donald Trump fick tröja nummer 26, det sägs att han är USA:s förste soccer-president. Han spelade ju själv på college, han är vän med Manchester United-ägarna i Glazer-familjen och hans son Barron (Arsenal-supporter, sägs det) har också spelat soccer.

Infantino gav inte bara Trump en tröja, han fick ett sådan där domarficka med kort i också.

Gav pressen rött

En stormförtjust Trump plockade genast upp det röda kortet och visade det mot pressen, med en teknik som skvallrade om att han inte hade en aning om hur man gör. Men han fattade ju vad man kunde göra med det: Rött kort till pressen.

Höhö. Infantino garvade.

– You are part of the Fifa team now! Log Fifas president.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Och jag vet inte vad som är värst: hur det där laget ser ut, eller att det sedan länge slutat vara en överraskning.

Det har gått två och ett halvt år sedan han tog över som ledare för en organisation han själv kallade ”kliniskt död”. Fifa låg i ruiner efter att det avslöjats, även juridiskt, att det internationella fotbollsförbundet var ett intrikat system av ekonomisk och etisk korruption. Amoralisk som bäst, omoralisk som värst.

Nu skulle det rensas upp, förklarade han. Nu skulle förtroendet för Fifa återupprättas.

Sedan dess?

Infantino har översett omformuleringar i Fifas etiska kod, där man bland annat raderat ordet ”korruption”, förbjudit alla ”ärekränkande” utlåtanden från Fifa-funktionärer och kortat preskriptionstiden för mutor och korruption.

– Det här är nu en transparent organisation, en djupt ärlig organisation, meddelade Infantino.

Etiska brister

Och det har han ju alldeles rätt i. Problemet är att de är ärliga med sin totala brist på etisk kompass. 

Att en Fifa-president skojar med en president som öppet förklarat krig mot fri press kan man kanske välvilligt förklara bort som ett misstag, men det är det ju inte. Infantino själv har använt exakt samma retorik när han pratat om Fifas kritiker. Förra sommaren talade han inför Fifa-kongressen (i Bahrain, ett av världens minst demokratiska länder) och gick till rasande attack:

– Det finns en massa fake news och alternativa fakta kring Fifa.

Han har gett en lika djupblå tröja till Irans president Hassan Rouhani under ett besök i Teheran, där han också glatt gick på stadsderbyt trots att inga kvinnor tilläts komma in. Han har besökt den saudiske kungen Salman bin Abdulaziz i Riyadh. Han har gett Vladimir Putin tröja nummer elva, medan han trots tyska påtryckningar från högsta politiska ort förhöll sig passiv till det faktum att den granskande journalisten Hajo Seppelt (mannen som avslöjade det ryska dopningssystemet) först vägrades Visum och sedan råddes att stanna hemma från VM.

Foto: LEAH MILLIS

Under VM skrev jag att turneringens mest symboliska bild var den som togs under premiären mellan Saudiarabien och Ryssland, när Infantino konstant satt och ryckte på axlarna mellan Putin och den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman al-Saud.

Jo, Fifa har blivit mer transparent, det stämmer.

Det vi ser är hur det styrande maktorganet öppet struntar i mänskliga rättigheter, så länge som det finns en pengapåse och väntar någonstans.

Bland huvudsponsorerna hittar vi Gazprom, ägt av den ryska staten, Qatar Airways som ägs av den qatariska staten, och Wanda Group, som har nära band till både den kinesiska staten och till Blatter-familjen.

Där har vi vårt lag.

Vill ni hänga med i supporterklubben?

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

avSimon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM