Beskedet: Berahino tillgänglig för Burundi

Saido Berahino ser ut att byta landslag.

Det burundiska fotbollsförbundet meddelar att den före detta engelske u-landslagsmannen har fått tillåtelse att representera Burundi.

Saido Berahino, 25, såg ut att gå mot en lovande karriär. Som 20-åring slog han igenom i moderklubben West Bromwich, gjorde fem mål under sin debutsäsong i Premier League. Följande säsong gjorde han 14 mål och jagades därefter av flera toppklubbar i England.

Men sedan dess har Berahinos karriär gått i stå.

Efter att West Brom förkastat ett bud på Berahino från Tottenham sommaren 2015 surnade anfallaren till, kom i konflikt med tränaren Tony Pulis och bänkades därefter. Ett par år senare flyttade han i stället till Stoke City där han inte alls har hittat rätt.

Med det har Berahino inte heller fått chansen i det engelska landslaget. Sammanlagt har han spelat 47 u-landskamper för England, på sex olika u-nivåer, men alltså ingen landskamp på seniornivå.

Och någon debut för England lär det inte heller bli.

Nu ser nämligen Berahino ut att byta landslag, från England till Burundi. Det efter att han blivit godkänd av Fifa att spela för Burundi.

Född i Burundi

Något som även det burundiska fotbollsförbundet (FFB) meddelar via sin hemsida.

– I en korrespondens riktad till fotbollsförbundet i Burundi godkände den enskilde domaren av spelarens statuskommitté FFB:s begäran. Denna korrespondens anger att Saido Berahino som innehar dubbelt medborgarskap (engelskt och burundiskt) är tillåten att spela för det burundiska fotbollsförbundets representationslag, skriver FFB.

Som FFB skriver har Berahino dubbelt medborgarskap. Berahino föddes i Burundis huvudstad Bujumbura, men flydde från det då krigspräglade landet vid tio års ålder. Därmed anslöt han till sin mamma, syster och bror som redan hade fått asyl i Birmingham. Hans pappa dog däremot under inbördeskriget i Burundi.

Berahino har tidigare blivit förfrågad av Burundi om spel för deras landslag, men då tackat nej. Efter att han misslyckats med att ta sig in i det engelska landslaget väljer han ändå att spela för sitt födelseland.

Burundi är för närvarande rankade på 148:e plats på Fifas världsranking.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.