– Ge Zlatan Guldbollen

FOTBOLL

Edström gärna nerpetad i rekordboken: ”Zlatan har varit på väg åt rätt håll i två år”

1 av 4 | Foto: Anders Deros
Ralf Edström odlar Guldbollar, men begraver ordkriget med Zlatan Ibrahimovic, där Interstjärnan erbjöd Edström att bli hans trädgårdsmästare. ”Han har ju humor”, säger Edström.

GÖTEBORG. Dags att gräva ner höstens roligaste ordväxling en gång för alla.

Vi gör det självklart i Ralf Edströms rabatt.

Tid att diskutera guldbollar i stället.

– Zlatan ska ha en tredje, han är gjuten, säger expertkommentatorn.

Katten Tussen stryker sig mot köksstolen, på spisen har Ralfs hemlagade pasta carbonara puttrat klart och på det dukade bordet finns knäckebröd, smör och en sallad.

– Ingen dressing eller sånt tjafs på, konstaterar Ralf Edström.

Han konstaterar det på ett sådant rakt, ärligt Edströmskt sätt som vi är vana vid från radion.

Ralf Edström backar inte från att kritisera och han gör inte skillnad på folk och folk.

– Att ge en etta till Zlatan eller en etta till Micke Nilsson är en jäkla skillnad. Ingen reagerar om jag ger en etta till Micke Nilsson, säger Ralf Edström.

Måste kunna skratta

Efter Zlatan Ibrahimovics insats mot Ungern i höstens VM-kval var Ralf inte nådig, han tyckte att anfallaren var underkänd, inte gjorde sitt jobb och var på dåligt humör.

När kritiken nådde Interspelaren kontrade han med att ”Han kan jobba i min trädgård. Det är hans nivå.”

Uttalandet blev starten på en rolig ordväxling där Ralf Edström drivit hårt med sig själv på sin telefonsvarare.

– Man måste kunna skratta åt saker, jag har till och med sjungit, säger Ralf Edström.

”Nog glimten i ögat”

Det har varit högt i tak från Göteborgshållet, men det finns många som har uppfattningen att Zlatan Ibrahimovic uttryckte sig respektlöst mot den gamle VM-hjälten och landslags-stjärnan.

– Äh, jag vet inte. Jag vet att Zlatan har sagt när Glenn Hysén har kritiserat honom att ”vad har han gjort egentligen, det är skillnad om Ralf Edström säger något”. Så han måste veta lite om vad jag gjort...

– Det var nog med glimten i ögat som han sa det, han har ju humor. Det var bara roligt. Det finns två läger – de yngre och de äldre. De äldre har svårt för Zlatan och de yngre avgudar Zlatan. Tomas Brolin visste inte heller vem jag var. Det är så olika hur man är. Alla kan ju inte vara så idiotiska som jag var som samlade idolbilder, säger Ralf Edström.

Frisyrproblem

Han är hel solklar över sin uppfattning om vem ska ta emot 2008 års guldboll på Fotbollsgalan nästa måndag. Och får Ralf Edström rätt blir det första gången som en spelare får utnämningen för en tredje gång.

För Ralf själv väcker de två välvårdade guldbollarna vackra minnen. Men lockar också till skratt.

– 1972 då jag fick min första guldboll hade jag precis krullat till håret. Jag var hos en herrfrisör i Norrköping som permanentat mitt hår och det var med på varenda bild, jag var helt knäckt. Jag tvungen att rakpermanenta det, det var inte sant vad pinsamt det kändes.

Vågor eller inte, det var huvudvägen som den unge Åtvidabergspelaren slog sig in i landslaget.

– Jag gjorde åtta mål på de fyra första landskamperna varav sju var från skallen och på det åttonde nickade jag i ribban och slog in returen. Så jag får köpa att man kallas nickspecialist. Men därför var det extra roligt på VM 1974 när jag gjorde mål med fötterna, säger Ralf.

Kraften försvann

Fotbollskarrären tog slut i förtid på grund av en knäskada. På den tiden rehabtränade man inte på samma sätt som i dag och kraften i det förtvinade benet kom aldrig riktigt tillbaka.

Vad är ditt starkaste minne från din fotbolls-karriär?

– Mitt första starka minne av fotbollen är inget roligt minne. Vi vann cupen med Åtvidaberg 1971. När medaljerna skulle delas ut på avslutningen så fick jag ingen trots att jag varit med i både semi och final, för jag hade spelat för få matcher. Då gick jag hem. De ringde efter mig, men jag svarade inte. Jag var 19 år och hade vunnit min första titel men fick ingen medalj, då var jag ledsen.

Efter spelarkarriären lockades Ralf Edström till radion av Tommy Engstrand.

Där blev han kvar och har gjort många klassiska sändningar med Lasse Granqvist.

Vid sidan av kommentatorskapet arbetar 56-åringen med att fixa sponsorer åt Svenska handikappförbundet.

Du funderade aldrig på att bli tränare?

– Jag funderade ett tag men det var i samma veva som jag skilde mig. Då skulle jag ha barnen varannan helg och det fungerar inte.

Vad skiljer dagens fotboll från den ni spelade?

– Jag kommer aldrig säga att det var bättre på min tid, däremot var det jäkligt mycket roligare. Det var mer glimt mellan spelare, domare, publik än det är i dag. Men tempomässigt är det som natt och dag, även tekniskt sätt är skillnaden stor.

”Spelar mer för laget”

Zlatan Ibrahimovic är en teknisk, fysisk begåvning och Ralf Edström konstaterar att Interanfallaren både blivit en bättre huvudspelare och mer effektiv.

– Nu gör han finesserna närmare straffområdet, att stå och göra dem ute vid hörnflaggan för att dra ner applåder tjänar inget till. Han spelar mer för laget nu. Jag tycker att han varit på väg åt rätt håll i två år, det var nog bara ett tillfälligt återfall han fick mot Ungern.

GULDBOLLENS DUBBELVINNARE

I år kan Zlatan Ibrahimovic (vinnare 2005 och 2007) bli förste spelare någonsin att vinna Guldbollen tre gånger.

Åtta andra har vunnit priset två gånger: Bosse Larsson (1965, 1973), Ralf Edström (1972, 1974), Ronnie Hellström (1971, 1978), Glenn Hysén (1983, 1988), Tomas Brolin (1990, 1994), Patrik Andersson (1995, 2001), Henrik Larsson (1998, 2004) och Fredrik Ljungberg (2002, 2006).

Här hittar du alla tidigare vinnare av Sportbladets Guldbollen – från Gren till Zlatan!

ARTIKELN HANDLAR OM