”Har inte råd med misstag”

FOTBOLL

Mellberg om sin nya situation i Juve: ”Känner mig inte given”

Foto: FÅR SKJUTS Albin Ekdals första tid i Juventus har varit intensiv. Därför har både italienskalektioner och körkortet fått stryka på foten. Tills vidare får 19-årige Ekdal skjuts av Olof Mellberg till och från träningen.

TURIN. I fyra klubbar har Olof Mellberg, 30, varit helt given i startelvan.

I Juventus är han en av fyra landslagsmän som slåss om mittbacksplatserna.

– Man har inte råd med många misstag, säger han.

I kväll spelar Mellberg från start i första omgången av serie A, borta mot Fiorentina. Svensken har varit tränaren Claudio Ranieris val under för­säsongen och dessutom är italienska landslagsbacken Giorgio Chiellini skadad.

Mellberg är laddad. På Artemio Franchi i Florens ställs han på prov direkt med motståndare­ som Adrian Mutu och ­Alberto Gilardino i en match mellan två förväntade topplag.

– Det var fantastiskt att spela i Premier League när den serien verkligen fick sig ett lyft. Men efter sju år i Aston Villa är det här snäppet bättre för mig. Jag känner att jag hamnat i en världsklubb. Det märks överallt.

De första 6–7 veckorna hos la Vecchia Signora har knappast handlat om någon mjuk inskolning.

Letar fortfarande boende

– Vi har haft två dagar ledigt sedan jag kom. Annars har det varit träningar­ eller matcher varje dag. Vi tränar mer här än i mina tidigare klubbar.

Det intensiva programmet har gjort att familjen, sambon Carolina och barnen Saga, 5, och John, 2, fortfarande bor kvar på hotell i Turin.

– Vi började titta på boendet i juli och hade bra koll på det, men sedan stängde Italien ner helt under semestern i augusti, säger Mellberg.

Och det har knappast varit aktuellt att försöka få ledigt från några av träningsmatcherna.

”Får nog vila en del matcher”

– I Aston Villa kunde jag faktiskt ta det lite lugnare i matcherna under försäsongen. Efter alla år där visste jag var jag stod någonstans. Här ville jag direkt göra ett gott intryck och se till att jag är i toppform när serien börjar.

Hur säker är du på att få spela kontinuerligt?

– Jag känner mig inte­ given. Ranieri­ har pratat med mig om att han kommer rotera laget. Det blir nog att jag får ­vila i en del matcher.

Hur förändras du som fotbolls­spelare här?

– I Aston Villa fick vi ägna oss mer åt försvarsspel och offensiven var mer direkt. Med Juventus är det vi som för matcherna. Jag kommer nog ha bollen mer och delta mer i anfallsuppbyggnade. Ranieri har en väldigt tydlig idé om hur han vill vi ska spela.

Bland alla höstens matcher är det en som blir speciell. 22 november spelar Juve borta mot Inter.

– Zlatan och jag har mötts i en träningsmatch i England en gång. Men om vi är på plan blir det första tävlingsmatchen mot varandra.

Satsar du lika hårt i närkamperna då?

– Det gäller att vara professionell. Men i bakhuvudet kommer det givetvis finnas med att det är en väldigt bra kompis jag spelar mot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A