Fansen: Lyssna på oss

avDaniel Sjöberg

FOTBOLL

Bojkotten har fått genomslag

Allsvenskan tappar kraftigt i publiksnitt. En av orsakerna är AIK- och Hammarbysupportrarnas bortaresebojkott. En bojkott som få klubbar nämner.

– Det är ganska intressant, men det handlar väl om prestige, säger Black Armys ordförande Valle Elivuori till sportbladet.se.

Sportbladet kunde i dag avslöja att det allsvenska publikraset är större än någon trott. Endast tre lag klarar till exempel sin publikbudget. Orsakerna är flera. Ett komprimerat spelschema, fler lag, inga storstadslag i den absoluta guldstriden, ett dåligt EM och huliganproblem. Allt detta nämns som orsaker av klubbarna, men få klubbledare tar upp den bojkott som AIK-alliansen och Bajengruppen genomfört under säsongen.

– Bortabojkotten från AIK och Hammarby-fansen spelar också in, säger Halmstads ordförande Birgitta Johansson

Slår olika hårt

Bojkotten beror på att klubbarna måste stå för säkerhetskostnaderna för sina egna supportrar på bortaplan och det utan få ta del av inkomsterna som de besökande supportrarna genererar. Orättvist, menar AIK- och Hammarby-supportrarna.

– Jag tror att om man har varit med som klubb och röstat igenom det här förslaget i Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll) så tror jag inte att man vill ge de där tokiga 08:orna rätt, säger Valle Elivuori.

Exakt hur stor del av publikbortfallet som beror på bortaresebojkotten är svårt att svara på och det slår också olika hårt mot olika klubbar.

– Det är så beroende av hur det går i serien, när matchen spelas och så vidare. En tisdag i Trelleborg är det svårare att få folk att åka. Vi har alltid minst en buss till bortaresorna. Sedan har de andra föreningarna inom AIK-alliansen sina resor, folk åker privat. Helt klart är det en orsak till de dåliga siffrorna, menar Elivouori.

Sef vill lyssna

Nu tycks det ändå som om bojkotten börjar få ett genomslag hos de som supportrarna vill nå, nämligen klubbarna och deras organisation, Sef.

– Ja, vi hade representanter med på senaste Sef-mötet och det är det vi vill. Vi vill prata med klubbarna i stället för att bojkotta. Om vi har en röst som Sef vill lyssna på så är det mycket bättre, säger Valle Elivouori.

Huliganbråk nämns som en orsak till publikbortfallet?

– Problemen har funnits förut och även om det säkert kan ha en viss betydelse för lagen som drabbas så tror jag att det är att göra det lite för enkelt för sig. De stora bråken sker dessutom oftast inte i samband med matcherna.

Kan det vara så enkelt som att allsvenskan helt enkelt tappar för att den inte är så intressant längre?

– Allsvenskan är inte en liga som man går och tittar på för att få se underbar fotboll. Kanske håller fotbollsboomen på att avta lite grann. Men det är inte så att det kommer märkast bland de mest hängivna fansen.

ARTIKELN HANDLAR OM