Djurgårdens IF Fotboll

Jonsons psykning inför derbyt

Av: 

Jonatan Fast

FOTBOLL

Lägger all press på AIK

Sebastian Rajalakso gjorde det inte. Siggi Jónsson gjorde det inte heller.

Paul Lindholm gör det hela tiden – så det blir inte lika kul. I stället är det Stockholms mest självkritiske fotbollsspelare som står för dagens derbyrubrik:

– AIK kommer med stor oro, Djurgården har bättre känsla inför derbyt, säger Mattias Jonson, 34, i en lång intervju med Sportbladet.

En hel nation reser sig ur TV-soffan och skriker rakt ut. Mattias Jonson har precis kvitterat till 2–2 mot Danmark – och fört Sverige till EM-kvartsfinal i Portugal. Sedan dess har det gått nästan fyra år. Och mycket har förändrats i fotbollsspelaren Mattias Jonsons liv.

”Jävla häftig känsla”

Sportbladet frågade – och Jonson berättade – hur en 34-åring känner sig dagen före ett Stockholmsderby.

– När de yngre spelarna är i närheten pratar jag inte så mycket om det. Jag vill att de på egen hand som ska få uppleva vilken otroligt jävla häftig känsla det är att som djurgårdare möta AIK på ett fullsatt Råsunda, säger Jonson.

De som hade väntat sig ett avmätt svar från en före detta Premier League- och landslags­veteran hajade nog till. Men det kanske inte är så konstigt att Mattias Jonson av vissa upplevs som en person som är missnöjd med det mesta och lite så där lagom luttrad.

– Mmm, det här med att jag uppfattas som självkritisk stämmer till viss del. Jag har lättare att tala om de dåliga sakerna om mig själv. Men det är inget som påverkar mig som spelare, att jag går runt och är negativ och så. Det är nog mer ett personlighetsdrag. Men det är klart att jag, även om det inte märks, kan vara nöjd med min prestation inombords.

Blev ett år

Mattias Jonson har spelat kontinuerligt sedan han anslöt till Djurgården inför guldåret 2005. Men när han senast kontraktsförhandlade med klubben fick han inte riktigt som han ville.

– Jag ville ha lite längre men det blev bara ett år. Men det känns fine, som fotbollsspelare tar du en stor risk om du står utan kontrakt. Du kan ju bli skadad i morgon. Vi får ta ett nytt snack efter säsongen. Min målsättning är att spela klart karriären i Djurgården och nu ser det ut som att det kommer bli så, känns jättebra.

Vad händer sedan då?

– När det är dags att kliva av skulle jag kunna tänka mig att släppa fotbollen helt, skulle vara skönt på ett sätt.

Du vill inte fortsätta i Djurgården som till exempel scout?

– Det har ju förts samtal om sådant mellan klubben och mig. En dag får jag börja förbereda mig inför ett nytt liv, men så länge jag spelar fotboll ger jag det 100 procent av min uppmärksamhet. Men det är klart att några vänner har man ju skaffat sig under årens lopp, fotboll är ju det jag kan.

”Svårslagna”

Kalmar vinner allt och rusar på i ett rasande tempo i toppen av allsvenskan. Men å andra sidan har laget inte haft den tuffaste av ligaöppningar.

– Kalmar kommer att få sin dipp de också, vi har sagt att vi ska vara med när hösten börjar. Sen får vi se.

Är du nöjd med den fotboll ni har presterat i år?

– Vi har ett spel som vi känner oss trygga med, även om det inte har varit direkt bländande. Det leder till målchanser och vi är otroligt svårslagna. Fortfarande obesegrade. Jo, jag är nöjd. Målen kommer att komma.

Sist, i 0–0-matchen mot Gais, agerade Mattias Jonson forward för första gången i år. Tidigare har Siggi Jónsson använt honom som yttermittfältare.

– Det både kändes och syntes att det var ett tag sedan. Jag hade gått ifrån forwardstänket lite. Det var annorlunda att vara ensam också, jag vill gärna ha med mig någon.

”Suger ner allting”

Bakom sig hade Jonson en 23-åring vid namn Mikael Dahlberg. Den 192 centimeter långe forwarden har varit Djurgårdens viktigaste offensiva spelare i år.

– Vår primära uppspelsidé är att hitta Micke. Sen fördelar han till understöttande mittfältare eller ut på kanterna. Micke har varit otroligt viktig och duktig för oss. Han suger ner allting.

Tillbaka till AIK då, jag fick ju ett bra svar sist de kom på tal.

– De har inte fått det att stämma varken resultatmässigt eller spelmässigt. De lägger stor kraft på att Obolo (Ivan) och Dulee (Johnson) ska lösa det åt dem. Vi ska se till att de inte får komma rättvända på den yta de vill.

Varför finns det en ”oro” i AIK?

– Det är AIK-fansens viktigaste match för året. Det innebär press. Sedan kommer de från en torsk. Jag tror att vi hade en liknande känsla 2006. Även om vi vann så kände vi att ”fan vi är inte bra”. Det leder till ovisshet. Nu för tiden törs, vågar och vill vi. Det är bara fullt ös.

Jonson känner hur påhoppsrubriken kryper närmare och förtydligar:

– Vi känner absolut inte att AIK är något skitgäng. Att spela det stora derbyt, som klubben, spelarna och tränarna anser är mot AIK, är otroligt speciellt. Man får tre poäng för de andra segrarna också...men det är inte samma sak.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Djurgårdens IF Fotboll

Djurgårdens IF

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll