I kväll ska 60 000 gå på allsvensk fotboll

FOTBOLL

Hasse Borg: Jag har aldrig varit med om maken

1 av 6

Vi har sagt det förut och säger det igen:

Allsvenskan har aldrig varit hetare.

I kväll blir det en ny publiktopp - 60 000 personer väntas till tre matcher.

- Det har varit köer till förköpsbiljetter för ståplats. Jag har aldrig varit med om maken, säger Malmös sportchef Hasse Borg.

Det är i Skåne som trycket är som störst. Malmö-Landskrona är förutom ett klassiskt derby, även en oväntad uppgörelse i toppstriden. Hasse Borg och övrig MFF-personal har haft en hektisk vecka.

- Det är ett tryck på telefon som jag aldrig varit med om tidigare. Det enda som står sig i en jämförelse är matchen mot Helsingborg 1993.

I fjol kom 26 500 personer till derbymatchen mot Helsingborg. Den noteringen kommer med största sannolikhet att slås i kväll.

- Den gången hade vi en "tårtbit" på arenan som var tom, för att skilja supportrarna åt. Nu tar vi bort den och förstärker på säkerhetssidan i stället, berättar Borg som säger att han är ganska ovan vid den här sortens diskussioner.

Alla som vill kommer ändå inte att få se kvällens match.

- Redan i torsdags hade alla 15 000 sittplatsbiljetter tagit slut. Och vid lunchtid i fredags fanns bara 3 000 ståplatsbiljetter kvar. Hade det funnits 10 000 biljetter till att sälja hade vi sålt dem. Kanske hade det kommit över 40 000 om vi bara haft möjlighet, säger Hasse Borg.

Många har befarat en mättnad på fotboll bland svenskarna efter VM, men av det har ingenting märkts än.

- Vi i Malmö har varit skeptiska eftersom vi redan haft fyra hemmamatcher i juli (en i cupen). Men det är ett oerhört fotbollsintresse och det finns ett stort publikunderlag här.

Vackra vädret - viktigt

Vädret är alltid en viktig faktor vid fotbollsmatcher och i morgon väntas fint väder på alla tre matcher. Sportslig framgång är en annan säker källa till stor publiktillströmning.

Men i Norrköping har snittet ökat med över 2 500 personer trots att det sportsliga resultatet bara blivit sämre. I år är snittet 8 500 personer trots att matcherna mot Göteborg och Stockholmslagen återstår.

- Allting pekar mot 12 500 personer på matchen i kväll. Det tycker vi är en mycket bra siffra med tanke på att vi ligger sist och Norrköping egentligen är en dålig publikstad, berättar "Pekings" marknadschef Thomas Walden.

4 000 personer väntas komma från Stockholm för att stötta Djurgården.

Många matcher i juli

IFK Göteborg-AIK är kvällens tredje möte, och alltid tillräckligt klassiskt för att locka mycket publik. Även om båda lagens inte befinner sig på toppen av någon formkurva.

- Vi är på rätt väg i svensk fotboll. Kanske kan de höga publiksiffrorna vara det där lilla extra som gör att utlandsproffsen väljer att komma hem tidigare, eftersom allsvenskan är så intressant, säger Hasse Borg.

På grund av VM spelas ovanligt många matcher under juli månad i år.

- Det här bör ge en tankeställare. Kanske borde man satsa ännu mer på att spela när det är som finast. Jag tror att folk tycker om att gå på fotboll vid den här tiden på året.

I kväll är det definitivt så.

De tre publikfesterna i Malmö, Norrköping och Stockholm:

Erik Jullander

ARTIKELN HANDLAR OM