Jag ser lite suddigt än

FOTBOLL

Joel Cedergren höll på att mista synen - i går gjorde han sitt första allsvenska mål

SUNDSVALL

En vecka senare nickar han in 1-0-målet mot Örgryte - sitt första någonsin i allsvenskan.

- Jag ser faktiskt suddigt fortfarande, säger Giffarnas lagkapten till Sportbladet.

Foto: RALF BERGMAN
HITTADE MÅLET Joel Cedergren (näst längst till höger) var nära att mista synen på vänster öga efter en olycka i hemmet för en vecka sedan - i går var han tillbaka på fotbollsplanen. Som målskytt.

En olycka hemma i lägenheten höll på att kosta Joel Cedergren synen på hans vänstra öga.

Det var förra lördagen som olyckan var framme. Joel Cedergren höll på att borra i taket till sin nya bostad när en minimal metallflisa lossnade och letade sig in i hans vänstra öga.

Joel opererades omedelbart, men segermatchen på Malmöstadion tvingades den defensive mittfältaren se från tv-soffan.

Några nervösa dagar

Efter några nervösa och suddiga dagar fick Joel ändå klartecken av läkarna att börja spela fotboll igen - trots att ögat ännu inte är helt återställt.

I går satt han på bänken när serieledarna Örgryte kom på besök.

Det blev en mycket händelserik andra halvlek - med Joel Cedergren i huvudrollen.

I den 63:e minuten - i ett skede av matchen där Giffarna hade serieledarna i gungning - fick laget mittfältaren Hasse Bergh utvisad.

I den 67:e skadar sig till råga på allt mittbacken och vikarierande lagkaptenen Marko Tuomela i en närkamp och linkar av planen. Joel beordras att ta av sig träningsstället och hoppa in.

I den 72:a nickar han in sitt första allsvenska mål i sin 55:e match.

- Tommy Bergersen slår en lång och hög hörna och jag ser att den kommer mot mig vid bortre stolpen, men jag tvingas backa och får egentligen en ganska dålig träff med pannan, säger han.

Men det var ändå tillräckligt med fart för att överraska och överlista Dick Last i Öis-målet. Bollen rullade retfullt in mellan hans ben.

- "Torsa" (Mattias Thorsell) var framme vid målvakten och störde, kanske touchade bollen på honom innan den gick in. Men när domaren frågade vem som gjorde målet ropade grabbarna; "Det var Joel!"

"Jag har väntat länge"

Anförda av sin lagkapten kämpade sedan hemmaspelarna heroiskt med tio man för att hålla undan.

Men när fyra minuter återstod knorrade Örgrytes nye succébrasse Afonso in en frispark bakom den annars så suveräne Fredrik Sundfors.

- Synd att mitt mål inte räckte till seger, men det var ändå en fantastisk känsla att få göra mål i allsvenskan. Jag har ju fått vänta ganska länge på den här fullträffen.

Nu väntar Joel också på att synen på hans vänstra öga ska bli helt återställd.

- Jag var riktigt skraj ett par dagar efter olyckan och jag ser fortfarande lite suddigt, men det är inget som stör mig, säger han.

Inför hemmamatchen mot Kalmar för två veckor sedan blev Joel petad för första gången sedan han kom till Sundsvall från Halmstad för tre år sedan. Marko Tuomela tog över kaptensbindeln.

Men att agera inhoppare är inget som lockar, även om han naturligtvis följer tränarnas direktiv.

- Jag vill spela från start. Vem vill inte det?

Fyller 28 år - i dag

Pelle Ehnberg

ARTIKELN HANDLAR OM