Ramaskri efter valet: ’Handlar om respekt’

Damlandslagets kritik efter lanseringen

avAndreas Käck

När Colombias fotbollslandslag lanserade sina nya matchtröjor lät de spelaren James Rodríguez posera i herrarnas variant – och fotomodellen Paulina Vega i damernas.

Ett beslut som fått damlandslagets spelare att rasa.

– Vi hoppas att de tänker annorlunda nästa gång…, säger lagkapten Natalia Gaitán.

Man kan välja att lansera sina matchtröjor på olika sätt.

När det svenska damlandslaget visade upp sina nya tröjor förra vintern skickade de fram sina största stjärnor som poserade i nya gula dräkter som dessutom pryddes av viktiga budskap de själva valt, såsom citat från mäktiga kvinnor som Zara Larsson, Gudrun Schyman och Gina Dirawi.

Colombias landslag valde en annan väg.

Och den blev inte helt lyckad…

”Handlar om respekt”

När de presenterade sina nya Adidas-tröjor valde de nämligen att skicka fram Bayern München-stjärnan James Rodríguez som modell för herrarnas variant – men när damernas tröja visades upp var det ingen spelare som bar den, utan den före detta Miss Universum-vinnaren Paulina Vega.

Något som rörde upp känslor bland spelarna.

Målvakten Vanessa Cordoba var snabbt ute och vädrade sitt missnöje i sina sociala medier.

”Jag har inget emot Adidas och jag är medveten om att fotboll är för alla, oavsett om de spelar själva eller inte. Jag kan också uppskatta att de lät en framgångsrik och inflytelserik kvinna visa upp vår tröja i marknadsföringssyfte, men i slutändan handlar det om respekt och jag tycker att någon av oss spelare borde fått göra det i stället”, skrev hon.

Backades upp

Ämnet blev extremt omdebatterat i Colombia och även herrlandslaget uttalade sig via sina officiella sociala medier-kanaler och backade upp Cordoba i hennes kritik.

”Adidas gjorde ett ofrivilligt misstag och vi är övertygade om att de kommer göra rätt för sig”, skrev herrlandslaget.

Cordoba uppskattar att många har gett sig in i debatten.

”Det har varit uppfriskande att läsa alla kommentarer och åsikter. Det enda det här handlar om är respekt för kvinnor, inte bara i vårt land utan även runtom i världen, oavsett om de är idrottare eller inte”, skriver hon.

”Visa hänsyn”

I veckan har även Colombias lagkapten Natalia Gaitán uttalat sig.

– Min åsikt om det här är ungefär som mina lagkamraters. Det handlar förstås inte om att kritisera Paulina Vega (fotomodellen), det handlar om att vi spelare ville göra lanseringen, precis som herrarna. Nu har Adidas skickat ut tröjor till några av oss, till exempel Catalina Usme, Yoreli Rincón och Leicy Santos. Vi hoppas att de tänker annorlunda nästa gång och att det inte händer igen, att förbundet och sponsorerna visar mer hänsyn efter den här händelsen, säger Gaitán i en intervju med Fémina Fútbol.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll