Domen mot Örgryte oroar: ”Har inte oanade resurser”

FOTBOLL

Upp till en miljon extra i säkerhetskostnader. Det kan bli resultatet för en del av de allsvenska klubbarna efter en dom i kammarrätten i dag.

- Tryggheten på arenan får kosta pengar, men vi har ju samtidigt inte oanade resurser, säger Örebro SK:s vd Jan Karlsson.

Det var i samband med Örgrytes match mot Hammarby i fjol som Göteborgspolisen skickade en faktura för bevakningen på matchen till Öis.

Anledningen är att klubben drivs som ett aktiebolag, vilket ger polisen rätt att ta betalt enligt ordningslagen.

Örgryte överklagade, men kammarrätten slog i dag fast att Göteborgspolisen gjorde rätt - något som kan få konsekvenser också för övriga elitlag som drivs som aktiebolag.

”Vi måste behandlas lika”

Utöver Örgryte har bland annat Hammarby, Djurgården, AIK och Örebro bolagiserat sin elitverksamhet, och polisen har nu rätt att ta betalt för bevakning kring deras matcher.

- Vi tycker självklart att oavsett om en klubb drivs som ett aktiebolag eller förening så ska vi behandlas lika. Utanför arenan är det polisens uppgift att upprätthålla en samhällsordning. Inne på arenan ska klubbarna tillsammans med vakter och polis se till att publiken kan känna sig trygg, säger ÖSK:s vd Jan Karlsson.

Men kan ni tänka er att betala för polisbevakning inne på arenan?

- Det är en svår fråga. Vi är inte bara positivt inställda till det om jag säger så. Vi är definitivt för ett ökat samarbete med polisen, men kostnadsmässigt så måste man ju också se till vad vi som klubb bidrar med till samhället, jämfört med vad bevakningen kostar.

För Örebro skulle säkerheten kunna bli en dyr kostnad under året.

- Jag gissar på att det skulle kosta oss mellan en halv och en miljon kronor per säsong om polisen kräver betalt. Men jag är inte orolig, i den dialog vi har haft med Örebropolisen tidigare så har det här inte ens varit en fråga. Jag hoppas dock att Svensk Elitfotboll (SEF) kan driva den här frågan gemensamt för alla klubbar. Jag tror att det skulle bli mest effektivt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro SK