”Ägarna vill stänga PL och spela i utlandet”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Redknapp: Det är skandalöst

Foto: SCANPIX

Nästan hälften av klubbarna i Premier League ägs av personer från länder utanför England.

Nu säger Richard Bevan, vd för managernas intresseförening (LMA), att flera av ägarna vill stänga ligan och flytta matcher utomlands.

– Om vi får fyra eller fem nya ägare till kan det hända, säger Bevan till BBC.

Manchester United och Liverpool har amerikanska ägare och Chelsea styrs som bekant av ryske Roman Abramovitj. Med ägarrevolutionen i Premier League kommer också nya intressen.

”Talar redan om det”

Richard Bevan, vd för managernas intresseförening (LMA) säger nu till BBC att flera ägare vill stänga ligan från ned- och uppflyttning. Det skulle innebära ett format liknande det NHL har inom ishockeyn.

– På grund av antalet utländska ägare talar klubbarna redan om att ta bort uppflyttning och degradering i Premier League. Om vi får fyra eller fem nya ägare till kan det hända, säger Bevan till BBC.

För att få igenom ett sådant förslag måste 14 av de 20 klubbarna i ligan rösta för. Sedan krävs även att engelska fotbollsförbundet (FA) även de ger sitt godkännande eftersom de har veto i alla frågor.

Redan nu rasar Tottenhams manager Harry Redknapp mot tanken på en stängd liga.

”Det är skandalöst”

– Det är skandalöst. Vad är mer underhållande än sista dagen på säsongen när lagen försöker hålla sig kvar eller vinna serien? Du måste ha upp- och nedflyttning, säger 64-åringen till The Mirror.

Ett annat förslag tror däremot Redknapp kommer gå igenom. Flera ägare har redan börjat tala om att flytta ligamatcher utomlands för att vinna nya marknader och tjäna mer pengar.

– Du kan inte ha för många utländska ägare som kommer in och vill förändra vår sport. Till slut kommer det sluta med att vi spelar massor av matcher världen över. Det kommer att hända, säger Redknapp.

– De kommer att ta matcherna till platserna där de vill spela dem. Om du har ägare från Kina, Indien, Ryssland och USA kommer de vilja ta sina lag dit för att spela. Jag kan se att det kommer att hända.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN