En röd makthavare som hamnat i blåsväder

FOTBOLL

Veckans intressantaste händelse?

Den involverar en röd makthavare som hamnat i blåsväder om svikna, socialistiska ideal.

Nä, inte han.

Foto: då och nu En supporter står framför statyn av Bill Shankly. Liverpool-legendarens ideal är i dag ett minne blott.

När amerikanska kapitalister klev in i den europeiska fotbollen gick det förstås stötvågor genom en hel kontinent.

Lätt att förstå. De tidiga ägarna, som Glazer-familjen i Manchester United, kom in för att ta det som fanns, skuldsätta klubben och berika sig själva. Men nästa våg som kom, i Rom eller i Liverpool, kom med den amerikanska idrottens förståelse och respekt för historien. När Arsenal flyttade till Emirates var det den USA-fostrade Ivan Gazidis som såg till att de plockade med sig klockan från Highburys Clock End, i Liverpool och Roma finns ägare som under sin tid i Boston visat att de förstår att det aldrig går att köra över historien om man vill vinna sin framtid.

I USA, kapitalismens hemland, har man ironiskt nog byggt idrotten på utjämningsprinciper.

Och vad har det med den här veckan att göra? Jo, det här är dagen då världens två största amerikanskägda fotbollsklubbar möts i ett av de mest klassiska möten den här sporten känner.

Det är klart att jag alltid är nyfiken på Liverpool–Manchester United.

Det är klart att jag vill veta hur det går mellan två klubbar som är så lika att de hatar varandra så mycket.

Och det är klart att jag vill veta vart Liverpool FC är på väg.

Tv-avtal som kan bli dödsstöten

I veckan gick Ian Ayre, klubbens vd, ut och väckte frågan om individuellt förhandlade tv-avtal, särskilt för utlandsmarknaden.

– Ingen i Kuala Lumpur skaffar Astro eller ESPN för att se Bolton. Majoriteten skaffar abonnemang för att se Liverpool, Manchester United, Chelsea eller Arsenal, sa han.

– Så är det rätt att de internationella avtalen delas lika mellan alla klubbar?

I andra branscher är det en sund fråga.

I Premier League vore ytterligare konkurrensfördelar för de stora en dödsstöt för tanken på en öppen och rättvis idrott, och Ayre har strimlats på både längden och tvären i den allmänna debatten efter sina uttalanden.

Liverpool står i ett vägskäl. Uefas Financial Fair Play är på väg att träda i kraft. De måste vara med de stora, de måste öka sina intäkter, de får inte hamna efter.

Vad är de beredda att offra på vägen? En jämn liga, visst. Men framför allt ett arv som gjort Liverpool till en speciell klubb, ett arv från Bill Shankly som hade en annan bild av sin idrott:

– Den socialism jag tror på är en där alla arbetar för varandra, där alla får en del av vinsten. Det är så jag ser på fotboll, och det är så jag ser på livet.

I dag möter Liverpool sin arvfiende inför ett kokande Anfield. Ägaren John W Henry är på plats på Merseyside för att se på.

När matchen går sitter jag och följer en allsvensk guldstrid, men jag kommer inte att missa hur det går. Vare sig i matchen mellan LFC och United, eller i matchen mellan pengarna och fotbollen.

ARTIKELN HANDLAR OM