846 skadade i samband med huligandåd i Tyskland

FOTBOLL

”Vi kan inte längre påstå att det bara är några idioter som förstör”

Tysk fotboll har blivit känd för sitt fina publiksnitt och målglada spel.

Men i polisens rapport från förra säsongen framgår det att 846 människor har skadats i samband med fotbollsmatcher – fler än någonsin sedan man började mäta.

- Vi kan inte längre påstå att det bara är några idioter som förstör för den stora massan, säger ligapresidenten Reinhard Rauball på en presskonferens.

I den tyska polisens nya rapport ”Jahresbericht Fußball Saison 2010/11” framgår det att antalet våldsoffer i samband med fotbollsmatcher har ökat. Även antalet arbetstimmar för polisen har ökat kraftigt.

Enligt undersökningen skadades 846 personer förra säsongen. Det är den högsta noteringen sedan mätningarna påbörjades 1999. Av det totala antalet ska 344 personer ha varit oskyldiga, 243 poliser ska ha skadats och de resterande 259 personerna ska ha varit de som stått för oroligheterna.

Den tyska polisen har sammanlagt mer än en och en halv miljon arbetade timmar i samband med fotbollsmatcher – en ökning med knappt 30 procent.

- De supportergrupper som tror att de kan minska våldsbenägenheten måste fundera över kvaliteten eller allvaret i deras försök, säger Arnold Plickert, verksam vid polisen i Nordrhein-Westfalen, till der Westen.

Huliganproblem under veckan

Bara dagar efter att den dystra rapporten offentliggjordes var det dags för nya huliganproblem. När Borussia Dortmund och Dynamo Dresden möttes i tyska cupen i tisdags bröt helvetet ut. En större grupp Dresden-anhängare kastade flaskor och sten mot polisen, försökte storma arenan och sedan det blev inte bättre under matchens gång.

Domaren tvingades avbryta spelet vid ett flertal tillfällen då det eldades halsdukar och tändes bengaliska eldar på bortasektionen. Vid ett senare skede försökte en grupp även ta sig in på hemma-fansens sektion. 17 personer uppges ha skadats, 15 har gripits och skadorna i sambande med våldet ska uppgått till omkring 1,4 miljoner svenska kronor enligt Ruhr Nachricten.

- Jag blev överraskad av brutaliteten, som uppenbarligen även finns på arenorna nu, tidigare fanns dessa problem utanför stadion och i närområdet, säger Reinhard Rauball till sueddeutsche.de.

Traditionsrika Dynamo Dresden, som kämpar för att nå den sportsliga nivå de en gång hade, får nu räkna med saftiga böter som kommer att drabba en redan ansträngd ekonomi.

- Vad som hände där är förskräckligt. Jag lider med Dynamo Dresdens ledning, säger Borussia Dortmunds ordförande Hans-Joachim Watzke till Ruhr Nachrichten.

”Ingen universallösning”

Ironiskt nog dröjde det inte mer än en dag innan det var dags för nästa sammandrabbning. Under onsdagen möttes FC Kaiserslautern och Eintracht Frankfurt, den här gången skadades åtta personer och nio greps. Än en gång kastades stenar och flaskor, bengaliska eldar lös upp läktarna och stämningen var väldigt aggressiv.

- Jag fruktar ett kännbart bötesstraff, säger Stefan Kuntz, Kaiserslauterns ordförande, till Bild.

I polisens rapport framgår det alltså att våldet ökar, vilket veckans cupäventyr blev ett sorgligt bevis för. Nu rasar diskussionen i Tyskland. Röster höjs för att ståplats ska försvinna, att öl ska förbjudas, att ultras-supportrar inte ska få köpa årskort samt att antalet biljetter för bortafans ska minimeras.

- Det finns ingen universallösning. Samtidigt finns det ingen förbud mot att fundera. Vi får se vilka strategier vi kan utveckla. Till sist handlar det dock om att de anständiga supportrarna ser till att begränsa våldsskaparna, säger Reinhard Rauball till sueddeutsche.de.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga