AIK Fotboll

Fansen visiterades - av djurgårdare

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Smällare små som en nagel smugglades in: ”En omöjlighet att hindra”

Djurgårdens visiterare var inhyrda för att hålla ordning.

Men de missade knallskotten, som var små som fingertoppar.

– Du kan ta den i snusdosan, i ett paket cigaretter, överallt. Det verkar folk ha gjort för att få in dem på arenan, säger Syrianskas säkerhetsansvarige Ghayath Moro.

Flera fans hade fått med sig smällare och bengaler genom visitationen.

Syrianska klarade inte av säkerheten på egen hand. Därför hade de under fyra möten planerat agendan för hur lugnet skulle behållas. Till planerna krävdes ett samtal till Djurgården.

Hyrt in 32

– Vi ville ha neutrala visiterare, så vi hyrde 32 personer av Djurgården. Vi samarbetar med dem under högriskmatcher, säger Ghayath Moro.

Hur nöjd är du med djurgårdarna en sådan här dag?

– Nöjd. Det är en omöjlighet att hindra smällare. De kommer in också på Råsunda när de kör med bågar. Speciellt knallskott är omöjligt. De går inte att se.

De skott som kastades in sprängdes och försvann. Ghayath Moro hittade ändå en pyroteknikpjäs och beskriver hur den bara var snäppet större än en nagel. Därför misstänker han att de har kastats in, eller möjligen lagts i snusdosor och ciggpaket.

”Omöjligt förhindra”

För att få bukt på problemet låter det enkelt att ropa på fler vakter. Men efter att 170 personer totalt i publikvärdspersonalen inte hjälpte tror Moro på andra metoder.

– Det är en omöjlighet att förhindra att det inte smugglas in. Det enda som hjälper då är att kommunicera med folk. Mala, mala, mala med information. Till sist måste de fatta, för de är människor i slutändan. Det här är inget som Syrianska eller AIK tjänar på. Matchen avbröts – vem gynnar det?

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll