”En annan dimension med Kristoffer”

Så ser Sverige ut att starta mot Rumänien

avJohan Flinck

Kristoffer Olsson verkar vara i den blågula startelvan för att stanna.

– Det blev en annan dimension med Kristoffer, säger Peter Wettergren, assisterande förbundskapten.

– Han har utvecklats rejält den här vintern, säger Janne Andersson, förbundskapten.

Kristoffer Olsson var skrällen i startelvan mot Ryssland i Nations League när a-landslaget senast spelade en landskamp (i november).

Olsson fick göra sin första tävlingslandskamp sedan Albin Ekdal lämnat återbud. Han bildade innermittfält med Jakob Johansson och det blev succé direkt.

När nu EM-kvalet inleds på lördag är Ekdal tillbaka och i uppenbar högform. Jakob Johansson är också med i truppen, liksom Sebastian Larsson, given på innermittfältet i VM, och Gustav Svensson, som startade VM-kvartsfinalen när Larsson var avstängd.

Men trots den stenhårda konkurrensen tyder mycket på att Olsson, det klart mest orutinerade alternativet, får chansen ihop med Ekdal.

– Det blev en annan dimension med Kristoffer. Han är en annan spelartyp än vi haft tidigare och har börjat växa in där, sa assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren när Sportbladet träffade honom för två veckor sedan.

– Han är fostrad från unga år att vilja ha boll i alla lägen, flytta boll och driva ett spel. Med honom blir det ett litet annorlunda spel än med de andra innermittfältarna, fortsatte Wettergren.

”Jävligt tufft, riktigt hårt”

Sedan matchen mot Ryssland i november har Olsson flyttat till Krasnodar i just Ryssland.

Janne Andersson har varit och sett honom spela och är imponerad.

– Jag tycker at han utvecklat helheten i sitt spel. Krasnodar är ett bra lag och spelar tuffa matcher. Det är bra att ha vuxit in i det så snabbt. Det är roligt att han tagit de här stegen med tanke på att vi satsade på honom Jag tycker att han utvecklats rejält den här vintern, så det känns jättekul.

Olsson om berömmet:

– Det är kul att höra såklart. Det har varit en nivå upp från AIK.

– Det var en omställning att komma till en rysk försäsong. Det var jävligt tufft, riktigt hårt.

På vilket sätt?

– Träningsmässigt och mängden träning. Fysiskt har jag aldrig varit så bra som nu.

Hur ser du på chanserna att få spela?

– Klart man hoppas, man är här för att spela och bidra.

Fortsätter med Berg och Claesson

Mycket talar för att Olsson är den ende som nu är på väg att ta en plats i startelvan på allvar jämfört med den som gjorde succé i VM. Ola Toivonen tackade ju för sig men han har ersatts av Viktor Claesson framåt medan Sebastian Larsson flyttats ut på Claessons VM-position på högerkanten.

Andersson ser Claesson fortsatt som anfallare.

– Jag tycker att vi ska bygga vidare på det vi hade på senaste samlingen med Viktor och Marcus Berg som forwards. Det tyckte jag såg bra ut även om Viktor inte fick ut allt till fullo som forward mot vad han fått tidigare (som mittfältare). Men nu har de fått två matcher ihop och lärt känna varandra lite till och får lättare att hitta rätt.

Emil Forsberg är tillbaka sedan novembersamlingen och väntas gå in på sin vanliga position som vänstermittfältare.

Victor Nilsson Lindelöfs tillfälliga ersättare lär heta Filip Helander.

– Filip ligger näras till hands. Han har varit med under hela resan och de matcher han har spelat så har han gjort det bra, säger Andersson.

Förbundskaptenen räknar med att Sverige kommer att föra spelet mot Rumänien och Norge, ungefär på samma sätt som mot Ryssland, som backade hem på Friends Arena.

– Det var en av de bästa samlingarna vi haft. Vi vill plocka upp den känslan och delar i spelet. Hitta tillbaka till det, säger han.

Det talar för startelvan i faktarutan nedan.

Lördag 18.00: Sverige-Rumänien direkt i TV 4.