Mannen som fällde Örebro kritiserar Fotbollförbundet

FOTBOLL

Mannen som sparkade Örebro SK ur allsvenskan hamnade på dubbla stolar.

Nu kritiserar Ove Lindh, 72 – Svenska Fotbollförbundet.

– Jag informerades aldrig om att elitlicensbeslut kunde överklagas hela vägen upp till riksidrottsnämnden, säger Lindh.

Foto: Ove Lindh lämnar sina nämnduppdrag.

Den före detta hovrättspresidenten är ordförande i fotbollförbundets appellationsnämnd (AN) vars beslut skickade Örebro SK till superettan.

Klubben överklagade till riksidrottsnämnden (RIN) som i dag tar beslut om ÖSK får prövningstillstånd.

Problemet är att Ove Lindh också är ordförande i RIN och därmed hamnat på dubbla stolar. Som jävig deltar han inte i RIN:s arbete i dag. Men idrottens rättssäkerhet ifrågasätts ändå.

”Ett olyckligt misstag”

Nu skyller Ove Lindh den uppkomna situationen på Svenska Fotbollförbundet.

– När jag tillfrågades (2002) om jag ville bli ordförande i appellationsnämnden var det ingen som informerade mig om att elitlicensbesluten kunde överklagas till riksidrottsnämnden. Hade jag vetat det, hade det varit mig fullständigt främmande att ta uppdraget.

Lindh beskriver det hela som ”ett olyckligt misstag”.

– När jag långt senare insåg att det faktiskt kunde bli ett problem sa man till mig att ”det blir säkert inga ärenden ändå”.

Lindh har beslutat att lämna både appellationsnämnden och riksidrottsnämnden. Det har dock inte med Örebros licensärende att göra.

– Jag har jobbat ideelt för riksidrottsnämnden i 25 år. Jag jobbade en vecka i sträck med Örebroärendet utan ersättning. Jag tycker det är märkligt att jag nu angrips från olika håll.

”Korrekt beslut”

Tuffast är kritiken från Örebrohåll. Appellationsnämnden fällde ÖSK med en omstridd bokföringsteknisk detalj.

– Vid appellationsnämndens möte hade vi hjälp av experter på detta område, Hans Bredberg (SvFF:s revisor), säger Ove Lindh.

Örebros uppfattning att de redovisat på ett korrekt sätt stöttas i klubbens överklagan till RIN av professorerna Lars Östman och Rolf Rundfelt.

Enligt branschkännare som Sportbladet pratat med är Östman och Rundfelt att betrakta som Sveriges främsta auktoriteter i ämnet.

Lindh anser att AN:s beslut var korrekt – men att det är fel på systemet.

– Det borde finnas en form av ”åklagare” som kan föra fotbollsrörelsens talan mot alla stolligheter som påstås, säger Ove Lindh.

Robert Laul, Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM