En bortglömd brasse är orsaken till HIF:s problem

FOTBOLL

Sportblades Stefan Alfelt: När Claudinei Resende drog hem krossade han HIF:s stabilitet

HELSINGBORG

En anledning till sistaplatsen i allsvenskan är att HIF har saknat Claudinei Resende.

Jag vet att många glömt honom.

Samt att betydligt fler aldrig insåg hans betydelse. Men när brassen till slut la ner mobiltelefonen och lämnade en telefonräkning på 50 000 för HIF att betala och drog hem krossade han HIF:s stabilitet.

Jag tog det med Helsingborgs tränare Peter Swärdh efter 0-0 mot Örebro.

- Skillnaden mellan hur många målchanser som skapades mot oss med Dinei på planen och efter att han stack från oss är avsevärd, konstaterade den prövade tränaren.

Resende var rutinerad. En klok, tuff spelare. En balansspelare som skulle bädda för tekniker typ sydafrikanen Thando Mngomeni att briljera. Men Resende blev lack av hemlängtan och när rösterna i telefonen bara ökade hans längtan så gav han fan i kontrakt och drog hem.

Det är först med köpet av David Ljung som Helsingborg kompenserar förlusten. Med Ljung och sensationellt duktige 19-åringen Andreas Granqvist som mittbackar kan Swärdh flytta upp Jesper Jansson som stabilisator på mittfältet. Med Janssons rutin och spelsinne blir förutsättningarna för ett rakare spel mycket större.

Jesper Jansson var avstängd i går. Andra matchen i rad för att han i derbyt kallade Malmös Tobias Grahn för transvestit. En pinsam dom.

Inte för att man ska kunna smäda motståndare ostraffat, men pinsam därför att Janssons verbala utbrott kom efter att Peter Graulund sparkat Grahn över hälsenorna. Vilket Grahn hämnades på med en grymt ful nedsparkning av oskyldige Eldin Karisik.

Hansson missade två utvisningar

Domaren Martin Hansson, som även dömde gårdagens match på Olympia, missade en ful attack som borde gett utvisning och en matchs avstängning - Graulunds.

Plus en ännu fulare grej som borde ha gett minst två matchers avstängning - Grahns.

Däremot hörde Hansson ordet transvestit i en upphetsad situation med fullt av bråkande antagonister.

Mikael Danielson är avstängd nästa omgång för en omfamning av Mattias Lindström som använde sin arm rätt ordentligt i samma situation. Graulund är avstängd för en ful tackling men kunde lika gärna blivit det för att han gav domaren fingret, men det såg aldrig Hansson.

Problemet för fotbollen numera är att domarna tror sig se saker som tv avslöjar att de inte kan ha sett.

Samt att tv visar sånt som domare aldrig ens kunnat se.

För att hjälpa domarna hittade någon på att ackumulera varningarna och låta detta sammanlagda brottsregister ligga till grund för ett kommande fängelsestraff.

Ingen hindras från att begå regelbrott på grund av hot om att bli avstängd i en kommande match. Man fäller någon för att man tror det skapar fördel för det egna laget. Eller för att man är för dålig i jämförelse med motståndaren vars dragning man inte hinner med. Man kastar sig för att man vet att det går hem så många gånger att man inte ens funderar över konsekvensen gult kort och avstängning.

På så vis fungerar ackumulerade varningar lika uselt som fängelse. Fängelse har åtminstone den poängen att så länge vissa så kallat hopplösa element sitter inne hindras de från att begå kriminella handlingar.

För fotbollen fungerar avstängningssystemet precis omvänt.

Vad har fotbollen vunnit?

När spelare, som anses bra nog för att vara uttagna i sina respektive förstaelvor, förvisas upp på läktarna undanhålls betalande publik möjligheten att se just de man vill betala för att se. Givetvis ska fuskande och ojusta spelare straffas men vad har fotbollen vunnit med sitt bestraffningssystem?

Man kan inte ha ett blint rättsväsende baserat på något osäkert som sekundsnabba beslut av en person i en miljö där vi alla vet att det är omöjligt att alltid ha rätt.

Jag tror det är dags att på allvar testa tvådomarsystem och använda videoteknik för att justera felbedömningar i efterhand. Två eller tre gula kort lika med avstängning är en för enkel konstruktion. Varningar måste vara olika värda, annars kan aldrig ett förtroende för fotbollens rättsapparat skapas.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM