Bollywood

FOTBOLL

Framtidens stjärnor - en roligare trupp än på länge

LOS ANGELES

Fredrik Ljungberg och Anders Svensson har gjort det. Tobias Linderoth också. Senast var det Alexander Östlund.

Alla har de tagit chansen under januariturnén och etablerat sig i landslaget.

Den här gången är det bara att hoppas att fler gör det; en så här rolig och spännande experimenttrupp var det länge sedan man såg.

Några frågetecken finns självklart.

Varför är till exempel Olof Persson med på Helsingborgtalangen Andreas Granqvists, 19, bekostnad? Det kan man fundera hela vägen till LAX utan att bli klok på (dessutom med tre timmars försening eftersom piloten överskridit sina tillåtna flygtimmar och en ny fick ringas in i Amsterdam).

Och vad har Elfsborgs Samuel Holmén, 20, gjort förbundskaptenerna för ont? Var det för att han tackade nej till Malmö och Djurgården, Roland?

När det gäller Mattias Nylund, Fredrik Berglund, Daniel Andersson och Fredrik Risp känns det som slöseri med Lars-Åkes pengar.

En teknisk trupp

Men på det stora hela är det en ovanligt ung, spännande och teknisk trupp. Det är bara att hoppas att lirarna faller förbundskaptenerna i smaken och tar chansen, för om detta tillåts bli framtidens landslag efter att Larsson, Allbäck, Linderoth, Svensson, Chippen och kompani blivit för gamla, då ser framtiden rolig ut.

Tänk ett mittfält med Dusan Djuric, Samuel Holmén, Kim Källström och Petter Andersson. Spetsa med Johan Elmander och Markus Rosenberg på topp och släpp loss Zlatan nånstans mittemellan så ska det nog gå bra i Sydafrika 2010.

???

I fjol gick resan till Hongkong. Då hette spelarna Lasse Nilsson, Babis Stefanidis, Mats Rubarth och Pablo Pinones-Arce. Ingen av dem tog chansen och det ska nog ses som ett styrkebesked för svensk fotboll.

lll

Januariturnén är viktigt också för en helt annan del av fotbollsrörelsen, nämligen spelaragenterna. Att få med några lirare är ett kvitto på gott fotbollsöga och ökar försäljningsmöjligheterna.

Agenterna får ofta skit, ibland befogad. Därför är det kul att de seriösa namnen dominerar årets trupp. Anders Wallsten har fyra man på plats (Elmander, Ericsson, Ishizaki och Alexandersson). Kent Carlzon har fyra (Djuric, Mourad, C. Andersson och E. Gustafsson). Före detta landslagsstjärnor som Roger Ljung och Martin Dahlin har också ett par gubbar vardera, medan (ö)kände Anders Carlsson mest märks för att Teddy Lucic nyligen sa upp samarbetet och skötte sin övergång till Häcken på egen hand.

Mörkar med klienter

Exakt vilka agenter som har vilka spelare är ibland svårt att veta eftersom vissa vägrar lämna ut den informationen. Ett som jobbar för en mer transparent bransch är ovan nämnda Carlzon vars hemsida (www.carlzon.nu) innehåller samtliga hans klienter till allmän beskådan.

Varför några väljer att mörka detta kan man fråga sig men det är klart - går transferpengarna till hemliga bolag

i Brasilien är det bättre ju mindre information som finns tillgänglig. I alla fall när skattemyndigheterna får upp ögonen.

???

Marcus Rosenberg kan för övrigt bli hur bra som helst. Exakt hur bra som helst. Obegriplig att han inte fick starta i natt.

???

Till sist så har vi 24 grader varmt och sol här i Kalifornien.