Jättebråk kring Malmö FF:s ordförandeval: ”För låg nivå”

avMichael Wagner

Foto: BILDBYRÅN
Jan Wifstrand, Anders Pålsson och Thelma Ernst.

Mediaprofilen Jan Wifstrand sågar Anders Pålsson, 60, som föreslagits som ny ordförande i Malmö FF.

– Debatt är bra, men den får hålla en viss nivå, säger Pålsson.

– Wifstrand missar tragiken efter Håkan Jeppssons bortgång, säger Thelma Ernst, ordförande i MFF Support.

I ett debattinlägg i Sydsvenskan är Malmö FF-medlemmen och tidigare chefredaktören för Dagens Nyheter och Sydsvenskan, Jan Wifstrand, minst sagt kritisk till att styrelseproffset och mångårige MFF-profilen Anders Pålsson föreslagits som ny ordförande.

Wifstrand menar att Pålsson saknar ett kvalificerat nätverk bland samhällets makthavare, saknar hög trovärdighet bland annat i mångfalds- och jämställdhetsfrågor och saknar även lång erfarenhet av att hantera medier.

”Okänd på riksplanet”

”Anders Pålsson fyller inte dessa kriterier på ett tillfredsställande sätt. Han är bra på att räkna och har bidragit till att MFF kunnat bygga en solid ekonomi. Det är utmärkt. Men den föråldrade ledarstil han visat inom näringslivet duger inte. Och på riksplanet är han okänd” skriver Jan Wifstrand.

Anders Pålsson säger till Sportbladet:

– Det ska vara högt i tak i Malmö FF, vi har en föreningsdemokrati. Det ska vara diskussion kring vem som ska vara ordförande i Malmö FF. Sedan vill man ha en viss nivå på debatten, att den är saklig och korrekt. Där har jag en annan uppfattning än Wifstrand. Jag tycker hans nivå är för låg.

Har du och Jan Wifstrand haft några diskussioner tidigare?

– Det vill jag faktiskt inte kommentera. Fråga Jan Wifstrand. 

Avskräcker det här dig från att ställa upp?

– Nej, mitt ja till valberedningen står kvar.

Jan Wifstrand kritiserar din föråldrade ledarstil. Vad tycker du om det?

– Jag vet inte vad han baserar det på. Jag sitter i två börsnoterade styrelser och har nyligen tillsatt den yngsta kvinnliga VD:n på börsen, Sofia Svensson, för Lammhults Design Group. Det om något visar att jag inte skyggar för att ta nya steg. Jag tycker att Wifstrand är fel ute, säger Pålsson.

I debattinlägget hävdar även Wifstrand, som föreslår åtta alternativa namn, att ordförandevalet i Malmö FF är riggat.

Fansen backar valberedningen

Thelma Ernst, som på söndagseftermiddagen återvaldes som ordförande för MFF Support med 2 300 medlemmar, säger till Sportbladet:

– Det är inte riggat. Vi inom MFF Support har pratat kontinuerligt med Malmö FF:s valberedning, första gången redan i november. Valberedningen har även diskuterat med andra grupper och anställda inom Malmö FF:s organisation. Vi säger inte om medlemmarna ska rösta på Anders Pålsson eller eventuella motkandidater, men vi har förtroende för valberedningen.

Vad tycker du om Jan Wifstrands debattinlägg?

– Det är viktigt att frågan diskuteras, men jag tycker Wifstrand missar tragiken som uppstod när Håkan Jeppsson gick bort. Valberedningen hamnade i en mycket svår situation. Jag själv och många är fortfarande i sorg och har inte smält Håkans bortgång, säger Thelma Ernst.

Ny ordförande väljs vid Malmö FF:s årsmöte som hålls 1 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM