Laserbehandling ska rädda Zlatan

FOTBOLL

Läkarna hoppas att "Ibra" är tillbaka inom 5-6 dagar – men i värsta fall är VM över

BREMEN

Landslagets medicinska team har utarbetat en akut behandlingsplan för att rädda Zlatan Ibrahimovic fortsatta VM.

Med hjälp av bland annat laserbehandling ska Juventus-stjärnan fås i speldugligt skick.

– Vi har upptäckt en liten bristning i ena muskeln, det positiva är att det är den minsta muskeln som inte har så mycket funktion, säger landslagsläkaren Magnus Forssblad.

På lördagsförmiddagen berättade landslagsledningen för första gången utförligt om den magnetröntgen som genomförts på Zlatan Ibrahimovic efter återkomsten till Bremen.

Den svenske stjärnanfallaren - som redan under uppvärmningen inför Paraguay-matchen i Berlin i torsdags fick en känning i sin vänstra ljumske - har en skada som i värsta fall kan innebära att han har spelat färdigt i VM.

Läkarteamet jobbar nu hårt för att förkorta rehabiliteringstiden och få ”Ibra” tillbaka till en eventuell åttondelsfinal.

– Zlatan opererade ljumsken för några år sedan, men det här är en helt ny skada. Vi siktar på att han ska kunna vara tillbaka inom fem till sex dagar, säger Magnus Forssblad.

Den medicinska termen ”aductor brevis” och Zlatan kommer under de närmsta dagarna att vara intimt förknippade. Omedelbart efter svaren från magnetundersökningen togs en behandlingsplan fram.

– Beslutet nu är att han ska rehabträna i dag och i morgon, sedan får vi se fram mot tisdagen hur han mår. Då får man ta en ny ställning till hur snabbt han blir bra, säger Forssblad.

Successivt kommer belastningen att öka i en känslig balansgång. Läkarteamet använder ett brett spektra av behandlingsalternativ.

– I dag tränar han i bassäng. Sedan har vi även metoder med laserström och ultraljud, men jag vill inte gå in i detalj på hur vi behandlar. Laser kan ju ha effekt, vi försöker med medel som kan hjälpa honom.

Vad säger Zlatan själv?

– Nja, han är ganska positiv. I dag när vi testade honom på morgonen så har han nästan full styrka, och det blir bättre och bättre.

Kan man direkt säga att han kan vara skadefri efter fem, sex, sju dagar?

– Det är det vi siktar på. Vi är hoppfulla att han ska kunna spela, eller vara tillgänglig, till en eventuell åttondelsfinal.

Med tanke på att han fick ont redan under uppvärmningen, var det tveksamt om han kunde starta mot Paraguay överhuvudtaget?

– Jag satt inte på bänken själv, det var mer Lasse (Lagerbäck) och Anders (Valentin) som tog det beslutet.

Vad har du hört då?

(Magnus Forssblad tittar på Lasse Lagerbäck som sitter bredvid vid podiet under TV 4:as direktsända presskonferens. I stället svarar förbundskaptenen på frågan)

– Nej, det var inte tveksamt, säger Lagerbäck.

Zlatans arbetsgivare Juventus följer givetvis skadeutvecklingen noga, men Forssblad förnekar att han redan haft någon kontakt med Serie A-klubben och eventuellt satts under press.

– Normalt har vi inte någon kontakt, men självklart, vill de ha det så visst. Det är väldigt svårt att behandla via telefon, eller e-post, men självklart kan vi informera Juventus.

Direkt efter presskonferensen utvecklar Forssblad sitt resonemang – och intar en tuffare linje.

Om de inte vill att Zlatan ska spela, hur ställer ni er till det?

– Det är inte Juventus som bestämmer det. Det är framför allt Zlatan själv – men som jag sa tidigare; jag vill betona att det inte finns några allvarliga risker med att han spelar. Han kan bli sämre förstås, men det finns ingen risk att han kan få problem i flera månader.