England lägger sig aldrig - de går för fullt

FOTBOLL

BADEN-BADEN

Man vet aldrig med värmlänningar, det kanske bor en liten Gustafsson i Eriksson.

Men att Sven-Göran ska göra en Bengt-Åke och börja småfisa sig fram i gruppspelet för att få lättare lottning sen... nej, nej, det tror jag inte en sekund på.

Jag tror inte England vet hur man gör.

Jag tror inte England kan stava till ordet "läggmatch".

Foto: SPELAR Både Peter Crouch och Steven Gerrard har dragit på sig varning och riskerar avstängning - men räkna med dem mot Sverige ändå.

Vi går förstås händelserna i förväg här, först ska ju Tyskland och Ecuador göra upp om segern i grupp A på tisdag, och det allra bästa är förstås om tyskarna vinner den matchen (vilket jag tror de gör).

Då blir det full fart mellan England och Sverige senare på kvällen. Då gäller det för Sverige att vinna och för England att ta en poäng, allt för att undvika tyskarna i åttondelen.

Det kan bli hur kul som helst. Det kan bli en riktigt häftig röjarmatch där Lagerbäck går till offensiv attack mot Eriksson för att sno gruppsegern.

Det är det andra scenariot, där Ecuador vinner grupp A, som inte låter lika bra. Då har England minimalt intresse av att slå Sverige, och Sverige behöver egentligen bara se till att hålla Trinidad&Tobago bakom sig. En fismatch, alltså, förmodligen helt utan action.

Men kan England göra nåt sånt? Och förresten, skulle nån märka om laget försökte lägga sig - med tanke på hur illa det sett ut när man gått för fullt?

Morgontidningsexperten Eleganten begrundade saken och sa:

- Det ligger inte i vår natur. Vi kan inte spela på resultat. Det kan inte svenskarna heller. Även om jag med viss förtjusning minns den där matchen mot Danmark

(2-2) i EM 2004.

En bekväm lösning för Svennis i ett sånt läge vore ju att spara spelarna med gula kort - Frank Lampard, Steven Gerrard och Peter Crouch. Ingen skulle kunna protestera mot det logiska i det. Svennis antydde också tidigare i veckan att han i ett visst läge kunde tänka sig att vila varningsbelastade lirare.

Rooney kan inte hållas

Han skulle också kunna ställa över Wayne Rooney mot Sverige, med motiveringen att Rooney måste matchas in försiktigt.

Men nu blir det inte så. Nu blir det bästa möjliga lag mot svenskarna, hur tabellsituationen än ser ut.

Rooney kan inte hållas tillbaka. Han måste ha speltid. Och jag skulle vilja se den Rooney som avsiktligt sumpar en målchans.

Spelare som Steven Gerrard och Frank Lampard ställer man heller inte över. Gerrard säger själv till BBC att han skulle bli mycket besviken, han är här för att spela fotboll.

Dessutom har Eleganten en poäng:

- Om vi avsiktligt undviker tyskarna kan vi få en ännu svårare väg sen, i kvarten och semi. Det kan vara ett misstag.

Eleganten är särskilt skraj för Argentina. Han satt med Laptop, Babyface och Schakalen och såg argentinarnas uppvisning på storbilds-tv i går och blev med ens väldigt pessimistisk om Englands chanser.

- Titta, sa han, Argentina behandlar bollen som om den vore en älskarinna. England behandlar bollen som om den vore en kvinna man varit gift med i 40 år och knappt pratar med längre. Vi är så förutsägbara, vi är fortfarande fotbollens fish and chips. Du vet exakt vad du får.

"Tog på mig asbesthandskar"

Den normalt så sansade Eleganten var nära sitt livs sågning under mötet med England och T&T. När det återstod några minuter och ställningen fortfarande var

0-0 fällde Eleganten upp locket på sin dator och började skriva.

- Först tog jag på mig asbesthandskar. Det brann i fingrarna. Jag skrev på temat "Calypso Collapse". Men så kom de där engelska målen och den såphale Sven gled ur greppet igen.

???

Själv kom jag tillbaka till kurorten i går med svällande, grisskär fläskmage och noll lust att delta i de Friskis o Svettis-liknande aktiviteterna i hotellparken.

England hade träningsfri dag och återigen stötte jag ihop med Arsenals Sol Campbell på en uteservering. Förra gången hade han Rio Ferdinand med sig, den här gången var det en okänd, blond, ung dam.

Jag försökte givetvis inte tilltala honom. Jag kan tydligen inte längre prata med engelska spelare eftersom jag då anses vara "Judas" och ett "förrädarsvin" av svenska fans som mejlar mig. En man från Lund skrev till exempel i går och sa att han tappat livsglädjen efter mitt snack med Sol och Rio häromdan. Jag hade svikit hela nationen.

Jag funderar på att stanna

Jag frågade alltså Rio och Sol vad de ansåg om bråket i det svenska omklädningsrummet. Eftersom de inte hade hört nåt om det än fick jag berätta, precis den story som fanns på internet och i sportnyheterna i tv. Sol och Rio hade bara kunnat knäppa på tv:n på hotellrummet för att höra samma sak.

Eftersom vi på den här tidningen fortfarande är journalister och inte står i hejaklacken gjorde jag alltså mitt jobb. Men i somligas ögon är jag en landsförrädare. Vad är det med er? Har ni fått värmeslag?

Jag funderar på att stanna här på den lugna kurorten. Jag ska bara vinna en ansenlig summa på det berömda kasinot först.

Därefter ska jag köpa mig en liten grön filthatt med fjäder i, en fräckt lackerad rullator, en darrande kinesisk nakenhund samt ett par bra sandaler. Sen säger jag "auf wienerschnitzel" till världen utanför, byter namn (Wennerström blir bra) och sitter här och dricker kaffe och Sambucca hela dagarna.

Sen kan ni försöka mejla bäst ni vill.

Peter Wennman