Boatengs skrällgäng ger hela Afrika hopp

FOTBOLL

BERLIN

En AIK:are i VM:s första riktigt stora skräll.

Vem hade trott det?

Dereck Boateng och hans Ghana sänkte Tjeckien. En välförtjänt seger som ger Afrika hopp om ett lag i omgång två.

Annars har det inte blivit så värst mycket till överraskningar. Tack och lov. För det är ju faktiskt inte skrällar vi helst vill se - om inte skrällaget heter Sverige, eller vilket land man nu håller på.

Trodde aldrig att jag skulle skriva de här orden, men:

Tack, Sepp Blatter!

Vi har fått ett VM där de som ska vara bäst har getts chansen att vara bra. Deadlinen som satte stopp för klubbmatcher efter 15 maj för VM-deltagande spelare har fungerat. Det vi ser nu är inte slitna stjärnor som i förra VM-slutspelet. Vi ser världsstjärnor i fysisk toppform som är sugna på att visa sin klass. Visserligen minimerar det antalet skrällar men å andra sidan är skrällar byggda på motståndarens tillfälliga ofullkomlighet inte särskilt önskvärda.

Som ett europeiskt topplag

Hellre ser man då en skräll som Ghanas 2-0 mot Tjeckien. Afrikas första seger i detta VM men det var inte speciellt mycket afrikanskt över spelet. Ghana spelade som ett europeiskt topplag med stark organisation, fart och offervilja.

Michael Essien har inte tillhört Chelseas tongivande spelare den här säsongen men mot Tjeckien kombinerade han en enorm arbetsinsats med effektivitet.

Kommer bara Frankrikes åldermän igång ser det ut som att vi kan få alla de förväntat bästa lagen - frånsett kanske Italien eller Tjeckien - vidare till nästa omgång. Ett skönt besked i så fall. Fotbollen behöver sina stjärnor och sina stjärnlag för att myter ska kunna skapas och hålla showen vid liv.

Visst var det kul och välförtjänt att Grekland vann EM för två år sen men tittar man i backspegeln minns man nog mer fransmännens kollaps, tyskarnas uddlöshet, Beckhams glidande stödjefot, Tottis spott och en anmärkningsvärd 2-2-match. Ett skrällag som kommer och sen försvinner krusar endast ytan för stunden utan att skapa ringar som påverkar fotbollens utveckling.

Fortsätter VM som det börjat tror jag på en positiv utveckling med allt bättre och öppnare matcher när det blir utslagstävling. Av de på pappret stora lagen sätter möjligtvis Italien defensiven främst men knappast något annat. Inte ens Svennis England.

Är annars lite splittrad mellan VM-slutspelet och den nu månadslånga jakten på JJ1, eller Bruno som den orädde brunbjörn på vift i gränslandet mellan Tyskland och Österrike kallas.

Mördarbjörn nämns han som. För några dagar sen bröt han upp sex burar ock käkade upp ett gäng tamkaniner. Elva kilo honung åt han upp för en biodlare vars bin dog av sorg, så okej - Bruno är en mördare.

Ändå håller jag på honom.

Finska björnjägare

Myndigheterna har hyrt in finska björnjägare för en kvarts miljon kronor. Jägarna har fått extra hjälp i form av en svensk älghund som fick värmeslag och la av för tre dagar sen. Experterna har funnit spår och förlorat dem direkt. Bruno har smart simmat över sjöar för att förvilla jyckarna. Han visar sig snudd på varenda dag och försvinner som en gäckande skugga. En tant boende i en alphydda skrämde bort honom genom att härma hundskall. I förrgår kväll krockade Bruno med en bil, slog huvudet i en yttre backspegel, men försvann därefter i mörkret.

Det blir sudden death till slut. Jag befarar det verkligen. Men jag hoppas Bruno njuter av sina sista fria dagar som vi njuter av ett fotbolls-VM där de bästa är bäst.

Stefan Alfelt