”Du är en riktig vän, Zlatan”

FOTBOLL

Leende Leo tackade storstjärnan för att han inte gjorde mål

Foto: Återseendet. Leo Beenhakker och Zlatan Ibrahimovic möttes efter matchen. Gladast var säkert Bennhakker som tackade Zlatan för att han inte gjort mål på hans lag.

Slughet och improvisationsförmåga mot trohet till ett system och ovilja till förändringar.

Leende Leo Beenhakker mot Lars Lagerbäck.

Det råder inga tvivel om vem som vann den fotbollshjärnornas kamp.

– Sverige har fler kvalitetsspelare än vad vi har, men vi krigade verkligen bra i dag, sa Beenhakker.

Holländaren Beenhakker, en 63-åring som rest världen runt och sålt sina kunskaper – ”jag har haft 42 underbara år i den här vackra djungeln” – utmanövrerade Lars Lagerbäck och Roland Andersson taktiskt och han var inte sen att påpeka det på presskonferensen.

– Sverige spelar alltid likadant. Jag har respekt för deras coach och deras spelare, men jag nöjer mig inte med att studera enbart spelarna individuellt, jag vill också veta en del om coachens filosofi. Sverige har alltid samma system och vi blev inte överraskade.

Klarspråk: Sverige är lättläst och förutsägbart.

Ett hopkok av spelare från engelska och skotska bakgårdar, från den helt okända inhemska trinidadiska ligan lyssnade på sin tränare, gick ut och gjorde som han sade och skänkte ett liten fotbollsnation dess största ögonblick.

Gick rakt i fällan

Beenhakker kunde inte låta bli att skratta gott åt hur svenskarna gick i fällan sedan Avery John fått rött kort redan en minut in i andra halvlek.

Sex minuter senare satte han in Cornell Glen.

En anfallare!

– Med en anfallare till försvarade de med fem man. Och det var otroligt att det gick! Normalt tar man in en försvarare till, men det leder till att trycket ökar från motståndaren, säger Beenhakker.

Holländaren öste beröm över sitt lag.

– Jag är den förste att erkänna att Sverige har mer talang och hade större möjligheter att vinna matchen, men skyll inte på oss att de inte gjorde mål.

– Mitt lag ska ha en stor komplimang. Vi inledde lite illa, spelarna verkade tagna av atmosfären. I pausen var jag säker på att vi skulle kunna åstadkomma mer och satsa på ett mål, men vi fick spela i 44 minuter tio mot elva och de kom med frontlinje från Anderlecht, Juventus, Barcelona och Arsenal och vi med killar från Jabloteh...jag är säker på att ni aldrig hört talas om den platsen.., från Gillingham, från Wrexham och från New England Revolution från USA.

Kramade om Zlatan

Efter matchen kramade Beenhakker om Zlatan Ibrahimovic, spelaren han en gång värvade till Ajax från Malmö FF.

Vad sade du till honom?

– Det är personligt. Jag var glad att se honom för första gången på tre år.

Sedan kom det:

– Jag sade att ”du är en riktig vän Zlatan som inte gjorde mål på oss. Jag älskar dig!”

Trinidads 0–0 är den största skrällen hittills i VM och en av den svenska VM-historiens bittraste poängförluster. Men den som hade väntat sig en uppenbart besviken eller urförbannad Lars Lagerbäck mötte en man som inte verkade allt för tagen av fiaskot.

– Det var en sån dag då vi inte kunde göra mål. Det blir lite tuffare nu än vi hade väntat oss. Vi måste vinna en och spela en oavgjord, kanske vinna två, för att gå vidare.

Ändringar att vänta inför Paraguay-matchen?

– Jag vet inte, vi får se tillbaka på den här matchen och se vad som händer på träningarna.