”Skönt att vara VM-klar”

FOTBOLL

I kväll ska Alexandersson sänka Öis i derbyt

GÖTEBORG

VM-klar i går, nyckelspelare i det heta Göteborgsderbyt i dag.

- Att ligga där i botten är inte kul, det sätter en enorm press på Öis, säger Niclas Alexandersson.

IFK Göteborgs Stefan Selakovic avrundade gårdagens träning med att svara på frågor från en skolklass tillsammans med VM-klara Kalle Svensson och Niclas Alexandersson.

Han har spelat derbyn i Liverpool, i Sheffield och i Göteborg. Så många att han tappat räkningen.

- Derbyn är speciella. Det är mer folk, extra prestige och det märks att fokuseringen runt om ökar. Det snackas mer, säger Niclas Alexandersson.

Efter en skral inledning har IFK Göteborg nu tagit två segrar i följd, båda dessutom derbyn. Örgryte å andra sidan ligger i botten med två oavgjorda och fem förluster.

En fördel för Öis, de får verkligen slå ur underläge?

- Det kan säkert vara både en för- och nackdel. Men mest en nackdel. Att ligga där i botten är inte kul, det syntes ju på oss innan den första segern kom. Vi blev mer rädda för att förlora än sugna på att vinna.

"Spelar helst på mitten"

Det kommer att bli trångt på mittfältet, när Öis flyttar ner sina ytterforwards. Är det där matchen avgörs?

- Nja, mittfältskampen kan i och för sig ofta vara avgörande i matcherna, på det sättet att det lag som har kontroll på mitten kan sätta mer tryck på motståndarna.

"Alex" fick en hyfsad uppladdning när han i går kväll blev uttagen i den svenska VM-truppen.

- Skönt att det är klart. Alltid spänt precis innan uttagningen. Jättekul att Kalle Svensson kom med också, det kan bli ett ytterligare lyft för honom.

Du är med både som mittfältare och ytterback, kommentar?

- Jag spelar helst på mitten, ytterback är inte min idealposition. Men jag köper det, och spelar naturligtvis som ytterback om Lasse vill det. Men det är lite nervöst, och det känns lite som om jag gjort tre landskamper i stället för 85.

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM