Regaleo, 5: Ni är chanslösa

Foto: Magnus Wennman
Analys Om Regaleo Holder (dribblern), 5 år, läst på rätt så ligger Sverige illa till. ”Vi kommer att vinna mot Sverige. Min brorsa har alla fotbollsmagasin och han säger att Sverige inte har någon bra spelare”, säger han.
FOTBOLL

PORT OF SPAIN

Hav, strand, Socawarriors, artisten Hyper Natty och de dansande tjejerna i Positive Vibes bildar en oslagbar kombination.

Trinidad och Tobago har börjat ladda för VM.

– När Socawarriors vinner mot Sverige och England blir min låt sommarens hit, säger Hyper Natty i en paus i inspelningen av musikvideon. I den karibiska hettan dominerar livsglädjen och optimismen.

Efter tre dagar på T&T har alla som Sportbladets utsända, Michael Wagner och fotograf Magnus Wennman, träffat varit övertygade om att Socawarriors går vidare från VM:s gruppspel.

Lyssna på Hyper Natty and Positiv Vibes på Sportbladet.se

Det tar ett dygn ungefär. Sedan har vi skakat av oss vår typiska västerländska stressmentalitet.

Men så har man redan hunnit bli hjärntvättad med kommentarer som ”Cool, soft och great, man” många gånger om.

Plötsligt märker man att man börjar gå långsammare, mer tillbakalutad, lätt svängande med armarna – och att den där lokala fotbollsmatchen, en timme före avspark, plötsligt har bytt arena till en annan stadion 30 kilometer bort – det är inget att hetsa upp sig för.

Sånt som händer.

I alla fall på Trinidad.

Det är kring 35 grader i skuggan på dagarna och 26–27 grader på nätterna.

Ökad kriminalitet

Tobago är paradisön med de fantastiska stränderna dit turisterna åker. På huvudön Trinidad är det industrier och affärer som gäller. T&T har ett relativt välstånd, det syns i huvudstaden Port of Spain där det byggs nya höghus i stadens finanscentrum, bilarna av senaste modellerna och vägarna bra.

Tillgången på olja och naturgas gör att Trinidad och Tobagoborna fått det allt bättre.

– Men kriminaliteten har ökat. Polisen och domstolarna har inte hängt med i utvecklingen. Trinidad är perfekt som transitland för droger från Sydamerika, säger taxichauffören Anthony Ali.

Den venezuelanska kusten är bara knappt en mil bort.

Men Trinidad och Tobago är mer Karibien än Sydamerika.

Väldigt mycket sägs och görs med glimten i ögat.

På den lokala ligamatchen på Larry Gomes-stadion i Arima ropar speakern ut:

– Det är verkligen varmt i dag. Ni måste dricka mycket. Vi har coke, juice, vatten – och jag slår vad om att det finns några Heineken också.

Storägaren Jack

Proffsligans topplag San Juan Jabloteh, med tre landslagsspelare, möter Joe Public, som ägs av T&T-fotbollens starke man, Jack Warner.

Warner är förutom klubbägare också ordförande i Concacaf (Nord- och Centralamerikas motsvarighet till Uefa), vice ordförande i Fifa, speciell rådgivare till Socawarriors, politiker och hans familj äger dessutom en av Trinidads största resebyråer som ordnar resor och säljer biljetter till VM.

Warner har både kritiserats hårt och utretts av Fifa, men friats från att ha gjort några oetiskt i samband med försäljningen av VM-biljetter.

Samlarmynt

På morgonen leder han ett frukostmöte med media på Crowne Plaza Hotel i centrala Port of Spain.

Från ett stort staffli dras ett rött skynke bort och frimärken och samlarmynt presenteras som ges ut i samband med landslagets första deltagande i ett fotbolls–VM.

– Valören på ett av mynten är fem Trinidaddollar. Myntet kostar 500 dollar. Jag tycker att det är en bra affär, säger Warner med ett brett leende.

Bland den fotbollsgalna allmänheten är inte Warner och övriga i fotbollförbundets ledning populära.

– Åka till fotbolls-VM? Inte en chans. Det är både dyrt och dessutom är det omöjligt att få tag i biljetter, säger San Juansupportern Winston Dixon, samtidigt som Barataria Rhytm Section drar igång sitt trummande när andra halvlek börjar mellan Jabloteh och Joe Public.

Men avskedsmatchen mot Peru på onsdag ska du väl se?

– Det är samma story där, man. De billigaste biljetterna kostar 300 T&T-dollar (375 kronor). Det är väl mest sponsorer som får gå. Folk i kostym, inte riktiga fans.

Underdogs

– Men det är cool, man, jag kommer se den matchen och VM på tv eller storbild på någon av biograferna. Då blir det party.

Hur går det för Socawarriors?

– Vi går vidare. Vi är underdogs och det passar oss.

Fotbollen på Trinidad och Tobago är inte uppbyggd som hemma i Sverige. Klubbarna är få och många börjar istället spela i skolan eller i speciella fotbollsskolor på helgerna.

Superstjärnan Dwight Yorke gick i Bertille St Clair Football School. Jean Lillywhite har bland annat fostrat landslagsspelaren Russel Latapy.

Nu driver Lillywhite sin Jah Soccer Coaching School på lördagar och söndag på det stora gräsfältet på andra sidan vägen från premiärministerns residens, White Hall, i centrala Port of Spain.

Den här lördagsförmiddagen drillar Lillywhite ett 30-tal unga killar och tjejer, bland dem de fyra bröder Holder – Krzyxeo, 2, Camarias, 4, Regaleo, 5 och Kristof, 6.

Tror på landslaget

För närmare 200 kronor i månaden lär de sig fotbollens grunder under Lillywhites ledning.

Minstingen Krzyxeo håller igång med en boll mest på egen hand, medan de äldre bröderna redan kan visa upp avancerade finter.

Femåringen Regaleo tränar med en kam på huvudet och stannar till emellanåt och drar den ett par varv genom håret.

– Jag ska på kalas efteråt, säger han.

Regaleo tror också hårt på landslaget, Socawarriors, i VM.

– Vi kommer vinna mot Sverige. Min storebror har alla fotbollsmagasin och han säger att det svenska laget inte har några bra spelare.

När T&T för första gången, och som den minsta nationen någonsin, kvalificerade sig för VM-slutspelet genom att besegra Bahrain i höstas blev hyllningarna enorma.

Avsked mot Peru

Tiotusentals tog sig till flygplatsen Piarco och ännu fler kantade vägarna in mot huvudstaden. Premiärministern Patrick Manning tog emot på flygplatsen och höll tal.

Allt direktsändes givetvis i tv.

På onsdag inleds VM-uppladdningen på allvar med avskedsmatch mot Peru på nationalarenan, Hasely Crawford Stadion.

Dagarna efter, torsdag och fredag, åker Socawarriors med lagkaptenen Dwight Yorke och förbundskaptenen Leo Beenhakker i spetsen, runt i bilkortegé på öarna för ett sista farväl och hyllning från folket innan förberedelserna inför VM-premiären mot Sverige 10 juni i Dortmund inleds i Europa.

Överallt råder det VM-feber, även på paradisstranden Maracas, på nordsidan av Trinidad, en halvtimmas bilkörning från Port of Spain.

Kompisgänget leker med en boll vid vattenbrynet.

André Read trixar upp bollen och balanserar med den på pannan.

– Cool, man, säger kompisen Andrew Joseph.

Hur går det i VM?

– Sverige kommer bli ledset. Vi har en coach med bra taktik och ett lag som spelar en annorlunda fotboll. Vi går vidare från gruppen, säger André Read bestämt.

Lite längre bort på stranden dånar musiken fram.

Artisten Lesedi Felix, 22, alias Hyper Natty med danstjejerna i Positive Vibes spelar in en video till debutsingeln Stamina Show.

Vid det här laget vet vi i förväg vad svaret kommer bli på frågan om hur det går i Tyskland för det egna landslaget. Hyper Natty har dessutom egna egoistiska skäl till att hoppas på framgång.

– När Socawarriors vinner mot Sverige och England blir min låt sommarens hit, säger han.

Allt är möjligt

På de röda t-shirtarna är det tryckt: Socawarriors. Impossible is nothing.

Men det är inte bara supportrar och invånarna på den karibiska ö-nationen som tror det. Många av landslagsspelarna är lika övertygade.

Matchen mellan San Juan Jabloteh och Joe Public slutar 0–0.

Behållningen är landslagsspelaren Aurtis Whitley som med fantastisk teknik snurrar upp motståndare och slår öppnande klackar.

I andra halvlek tar Whitley helt slut och försvinner totalt ur matchbilden.

– Det var hårt i dag, säger han om matchen där det varit väldigt långt mellan avblåsningarna.

Vad tror du om dina chanser att få spela i VM?

– De är väldigt goda. Jag tror jag tar plats i startelvan. Jag siktar på att göra två mål i VM.

Nyligen var han och provspelade med Portsmouth i ett par veckor.

– De kom med ett kontraktsförslag till min agent, men vi sa nej. VM är min stora chans, säger 29-åringen.

Hur går det för T&T i VM?

– Vi blir ingen slagpåse, säger Aurtis Whitley. I varje VM finns det ett lag som överraskar, som Senegal senast som slog Frankrike. I år blir vi den stora överraskningen.

Michael Wagner