Allsvenskan i fotboll

Sportbladets Stefan Alfelt: Det blir en fruktansvärd skillnad

FOTBOLL

LANDSKRONA

Sören Larsen tackade för sig med ett mål i världsklass. Plus ett som bara var sådär fantastiskt bra som mål av naturliga målskyttar ofta är. Rätt man på rätt plats och en kirurgiskt iskall exekvering.

Att Larsen är förlorad för allsvenskan tvivlar jag inte en sekund på.

När en spelare som toppar skytteligan strax före halvtid inte ens längre pratar med sin egen klubb kan man betrakta honom som förlorad till Mammon.

Med facit i hand är en klausul som fastställt ett reapris på en för mindre än ett halvår sen oförlöst lirare naturligtvis komplett vansinne.

Oproffsigt, Sören

Men ingen kunde ens drömma om den här utvecklingen. Speciellt inte för en spelare som i Danmark gick under smeknamnet Britsen, vilket syftar på njutaren Larsens närmast omättliga önskan om att få ligga och skönt knådas på en massagebänk.

Nu tycker Larsen att det skrivs lort om honom och hans hisnande affärer men egentligen handlar det inte om annat än oprofessionalism och egoism.

Djurgården som ställde upp och gav en Larsen på väg att slockna en möjlig nytändning har blivit en oväntat lukrativ språngbräda. Larsen tackar med en tystnad som tydligt talar om hur liten tacksamhet han känner över sin andra oväntade chans.

Under 25 milj är löjligt

Djurgården kommer att göra en bra affär i det lilla perspektivet om man tittar på vad Larsen kostat. Men i en jämförelse med Malmös 42 osannolika miljoner för Markus Rosenberg är allt under 25-30 miljoner egentligen rena löjan. Schalke 04 har betalat ungefär lika mycket för spelare man velat ha för att höja träningsintensiteten med som man nu får en renodlad målspruta för.

Djurgården hade inte vunnit över Landskrona utan Sören Larsen.

Han var i det närmaste oduglig i drygt en timme. Fick ett jätteläge men valde att vända in för att eventuellt få skottläge med vänstern i stället för att dunka till med den inte alls odugliga högern. Sen förlorade han massor av bollkontakter och jag förstår att Kjell Jonevret hela tiden funderade på att byta ut honom.

Samtidigt som jag förstår att man aldrig någonsin byter ut en anfallare som på nolltid kan förvandlas från en padda till en prins.

Djurgården utan Sören Larsen?

Naturligtvis blir det en fruktansvärd skillnad.

Personligen tycker jag inte att Sören Larsen är Djurgårdens bäste spelare. Tobias Hysén är en grymt bra fotbollsspelare för tillfället. Johan Arneng imponerade inte i går men förstod jag rätt vad assisterande förbundskaptenen Roland Andersson sa till mig efteråt så är grabben väldigt aktuell för landslaget framöver.

Förlorar en matchvinnare

Ett Djurgården utan Sören Larsen förlorar möjligheten att vinna matcher ur vad man brukar kalla ingenting. Djurgården har inte så många andra absoluta matchvinnare som kan förvandla ett nederlag till vinst. Därför att Djurgårdens spel bygger på en omständlig väg från defensiv till avslut. Mot Landskrona var uppbyggnadsspelet stundtals bedrövligt långsamt.

Med tanke på spion Roland Andersson funderar jag en aning på Jörgen Petterssons geni. Kan man i dagens allsvenska leka effektiv fotboll bättre än Jörgen gjorde i går?

Varför köper Champions Leaguekvalande MFF inte denne briljante nummer tio?

Jörgen Pettersson var fantastisk i går men det är Sören Larsen som säljs dyrt i dag.

Stefan Alfelt

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll