Norge: Vaknar inte Zlatan får ni svensk midsommar

FOTBOLL

Det är Zlatan som gör Sverige till något annat än ett förutsägbart, trist norkst fotbollslag.

Men när var han egentligen bra senast?

Före jul framstod Zlatan som en utmanare till Ronaldinho i tekniska läckerbitar, men det senaste halvåret har det mest varit dumheter.

Jag trodde Zlatan bara blev bättre och bättre ju mer omgivningen kritiserade, men nu har det kanske blivit alldeles för mycket kaos för hans eget bästa.

Jag tvivlar på Zlatan - och på en ny äventyrssommar. Årets svenska lag ser sämre ut än det som förlorade på straffar i EM-kvartsfinalen mot Holland för två år sedan.

Men jag hoppas på Sverige. På VG:s nätsida - www.vg.no - ser jag att bara 55 procent av över 4000 norrmän unnar er framgång i VM. Resten hoppas på ett svenskt fiasko.

Det kanske är historielösa ungdomar som har rätt. Norrmän som kan sin idrottshistoria glädjer sig med Sveriges storhet, och Sverige har alltid gått före som en storebror att lära sig av i sommaridrotterna.

Det verkar det som om någonting saknas i årets lag - inte bara en högerback och en förstemålvakt.

Nu ska visst Rami Shaaban stå i mål. Det är ju lite kul för oss norrmän. Shabaan är den enda spelaren från den norska ligan som deltar i VM. Han har gjort en klart godkänd säsong i Fredrikstad och han håller väl mot Trinidad och Tobado i morgon. Men för Sveriges del är det nog att föredra om Andreas Isakssons besvär kan ta slut.

Tack och lov är Ljungberg i toppform, för han har kvalitéer som är omöjliga att försvara sig mot. Henrik Larsson kan uppenbarligen fortfarande göra mål, men hur bra är han utan Eto"o, Deco och Ronaldinho vid sin sida?

 Drömlottningen kan ta Sverige till åttondelsfinalen. Paraguays nyckelspelare börjar bli väldigt gamla.

Men vaknar inte Zlatan snart kan det hända att Sverige får fira sommar i Stockholms skärgård.

Festen i Pontiac Silverdome känns då avlägsen...

Trond Johansson ([email protected]), Krönikör på Verdens Gang