”Det finns människor som vill sänka mig”

FOTBOLL

Wayne Rooney i exklusiv intervju om kändisskapet, snedtändningarna, Chelsea – och målvaktsinhopp

Foto: TAR ÖVER PRESSEN EFTER BECKHAM När David Beckham försvann blev det i stället Wayne Rooney som fick allas blickar riktade mot sig. ”Jag försöker bara leva ett så vanligt liv som möjligt”, säger han.

Han är en av fotbollsvärldens största talanger och jämförs redan med självaste Pelé.

I det engelska landslaget har Wayne Rooney tagit över David Beckhams roll som den stora stjärnan.

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar 20-åringen från slumkvarteret Croxteth i Liverpool om fotbolls-VM, Roy Keanes fula skor och varför han valde Manchester United före Chelsea.

Wayne Rooney fick sitt stora internationella genombrott i EM i Portugal förra året. I Sven-Göran Erikssons landslag är den unge anfallaren numera en nyckelspelare, som belönats med en nästintill fri roll i offensiven.

– Anfallsmässigt tror jag att jag kan göra vad jag vill. Tränarna har sagt att jag ska flyta runt, försöka få tag på bollen och göra vad jag kan. Försvarsmässigt är det annorlunda, där måste jag behålla min disciplin. Det är ett hårt jobb, men det är bra när det funkar.

Ibland gör det det inte, som när Rooney blev utvisad i Englands 0-1-förlust mot Nordirland i Belfast tidigare i höst. Då blir det återigen sensationslystna rubriker i de engelska tidningarna.

EM en besvikelse

– Det sätt som EM 2004 slutade på för min del var en stor besvikelse, att jag var tvungen att gå av så tidigt och sen se England förlora. Men jag har lagt det bakom mig och ser bara till framtiden. När jag såg England mot Brasilien i VM-kvartsfinalen 2002 kunde jag aldrig drömma om att jag skulle spela i den turneringen själv fyra år senare.

Wayne Rooney gick verkligen snabbt från stor talang till världsstjärna. Kanske gick det för snabbt. Trots att han egentligen aldrig haft några stora svackor ute på plan har skandalerna varit fler än målen. Nu verkar hysterin ha lagt sig något, och Rooney kan koncentrera sig på fotbollen.

– Jag har mognat på och utanför planen sen jag skrev på för Manchester United, säger han.

– Förhoppningsvis fortsätter det så. Det är såklart mycket större press på mig sen jag kom till United. Det finns människor där ute som vill sänka en. Jag måste vara medveten om det. Men jag försöker bara leva ett så vanligt liv som möjligt.

Inte alla har upptäckt den nya mognaden och Rooneys beteende uppfattas som kontroversiellt från en mängd oväntade håll. Efter att kameran fångat 100 av hans svordomar under Uniteds 4-2-seger på Highbury förra säsongen hävdade Hilary Bills, ordförande för brittiska nationella lärarförbundet, att Rooney genom sitt uppförande på plan är ett dåligt föredöme för landets barn.

”Alla tjafsar och bråkar”

– Ser du på mina varningar har de sjunkit i antal varje säsong. Det är någonting jag måste fortsätta förbättra. Man vill inte ta några dumma varningar, som förra säsongen när jag blev avstängd för att jag knuffade den där Bolton-killen. Det var dumt. Jag försöker lägga ner det där. Blir jag varnad ska det vara för en tackling och inte tjafs eller något sånt. Man kan ju se på vilken match som helst – alla tjafsar och bråkar. Men det uppmärksammas mycket mer eftersom jag är den jag är.

Precis som det höggs på Beckhams gälla röst och oartikulerade Essex-uttal, hånas nu Rooney för sin smak, sin dialekt och sitt utseende. Hans inte så fromma uppträdande på planen används också som exempel för samhällets ondska och förfallet bland arbetarklassungdomar.

– Det finns spelare som har en eld inom sig och Wayne är en av dem. Det är så han är skapad, tar man det ur honom blir han aldrig samma spelare, säger Ryan Giggs.

Giggs tror att Rooneys största problem är den press han lever under.

– Han är jämt i strålkastarljuset eftersom han är Englands nästa stora hopp. Eftersom ”Becks” inte är här längre är det stor fokus på Wayne på grund av hans talang.

Än är det Ruud van Nistelrooy som är Uniteds målkung, rovdjur och nummer 9, den som avslutar någon annans förarbete. Rooney håller i stället på att bli en klassisk nummer 10 av samma snitt som Diego Maradona. Men han ser sig själv som en central anfallare.

– Jag håller mig själv som central anfallare och det är där jag helst vill spela. Jag spelade en stor del av förra säsongen på kanten eller precis bakom förstestrikern så jag kan spela på flera positioner. Jag håller med min manager att det hjälper en som spelare om man kan göra det.

Rooney beskriver sitt förhållande med hårdhudade managern Alex Ferguson som ”strålande”.

– Han är en fantastisk tränare, bäst någonsin sett till det han presterat. Han är rolig också, han pratar med spelarna som om han själv var en spelare.

Gillar att stå i mål

Rooney är själv väldigt populär i Uniteds omklädningsrum. Bästa vännerna i laget är Rio Ferdinand och Wes Brown.

– Han är en bra kille, en fräck ung kille som bara gillar att spela fotboll. Som spelare har han allt. Och som om det inte vore nog står han ibland i mål på träningen. Han tror att han är en målvakt. Säg inte det till honom, men han är ganska bra, säger Wes Brown.

– Ibland tar jag bara på mig handskarna efter träningen. Sen skjuter Wes, Rio, eller Paul Scholes några skott. Jag tror aldrig att Wes lyckats göra mål på mig! Jag såg upp till Neville Southall när han var i Everton. Jag gillade att stå i mål, men jag hade min längd emot mig.

Ärkegalningen Roy Keane är en annan av Rooneys favoriter.

– Jag har ett bra förhållande med Roy Keane. Han är en stor spelare och en bra människa utanför plan. Vi jäklas lite med honom på grund av hans kläder. Hans sneakers är inte de bästa. När någon har dåliga sneakers hänger vi upp dem i omklädningsrummet. Roys har blivit upphängda mer än ett par gånger.

Inte en stormakt

Men förlusten i FA-cup-finalen var ytterligare ett bevis på att Manchester United inte längre är stormakten inom engelsk fotboll. Var Rooney aldrig lockad att följa pengarna och skriva på för Chelsea?

– Helt klart har Chelsea mycket pengar och vissa spelare ser det som en bra möjlighet, men jag valde United eftersom det var det bästa för mig i det här skedet av mitt liv och av min karriär. Jag ville faktiskt inte bo i London, jag ville stanna nära mitt hem. När jag fick reda på att United var intresserat var det dit jag skulle.

– Det här är ett stort år för United. Vi kan inte gå ett helt år till utan att vinna någonting. Vi jobbar hårdare och har en större vilja att vinna än för ett år sedan, säger Rooney.

WAYNE ROONEY

Andy Mitten ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM