HÄR ÄR HÅRD

FOTBOLL

Sportbladet på plats när Mediasveriges mest jagade bloggare skickade sitt allra sista inlägg

1 av 2 | Foto: HAR FRU OCH BARN Namn: Olle Svalander Ålder: 36 Bor: Stockholm Familj: Fru och barn Karriär: journalisthögskola, jobbat för Radio Västernorrland, Studio 1 i P1, Folkradion i P3 och som barnradioproducent, skrivit för Amelia och GP. Bakgrund: kommer från Borås. Aktuell: Hans bok ”Konsten att förlora” finns nu i bokhandeln.

Hans namn är Svalander, Olle Svalander.

Mer känd som Mats Hård.

Nu berättar han för Sportbladet om bloggen som gäckat Sverige.

– Folk vill att Mats Hård ska finnas på riktigt, säger Svalander.

I går kväll kunde Sportbladet som första tidning avslöja vem Mats Hård var. I ett halvår hade den 36-årige frilansjournalisten Olle Svalander lyckats förbli okänd. Ingen visste vem den anonyme sportjournalisten Mats Hård med bloggen ”The Fine Art of Losing” var.

För en vecka sen fick jag så ett mejl till min Sportbladet-adress. Avsändare: Mats Hård.

”Hej. Jag vill berätta. Det är lika bra att den riktiga historien kommer ut. Vill Du göra den första riktiga intervjun?”.

I går stämde vi träff, i en förort söder om Stockholm. Fotografen och jag visste då fortfarande inte vem vi skulle träffa, Mats Hård var ännu anonym. Så kom han då med sin cykel, liten och ljus, tog i hand och hälsade med västgötsk dialekt.

”Bloggen en kul form”

– Det här var ända från början tänkt som ett skönlitterärt projekt. Jag ville utveckla en karaktär och berätta en bra historia. Bloggen kändes som en kul form, berättar Olle Svalander en stund senare.

Han brygger kaffe på espresso-maskinen som ingår i en sex-scen i bloggen, mäter upp rågade skedar ur en Juventus-burk. I hallen hänger en Elfsborg-halsduk. Men Olle Svalander är ingen sportreporter som Mats Hård. Förutom en sejour på GP-sporten har han ägnat sig åt andra former av journalistik.

– Folk har trott att Mats Hård var en verklig sportreporter som bara skrev under annat namn. Men jag är inte han, det är en karaktär som jag författat, liksom de andra i bloggen.

Den dumdryge chefen finns inte och kvinnohistorierna är fria fantasier.

– Jag är gift och har en son. Kvinnorna är en mix av olika personer. Jag trodde att folk skulle förstå att allt var en hopdiktad historia men ändå tycka att det var spännande läsning, säger Svalander.

Någon gång i maj började hans blogg bli ett stort samtalsämne och besökarantalet ökade hela tiden.

– Det var roligt men samtidigt var det lite jobbigt när det spekulerades som mest, jag kände mig nästan paranoid.

Efter midsommar tog Olle Svalander kontakt med Ordupplaget för att få ge ut sitt ovanliga romanbygge i bokform.

– Jag tyckte direkt att det var jävligt bra, säger förlagschefen Sigge Sigfridsson.

Marknadsföring

”Konsten att förlora” finns ute i bokhandeln och att Svalander nu träder fram är naturligtvis strategisk marknadsföring.

– Men det är framför allt dags att avsluta. Boken finns ju ute, det kan inte komma en ”Mats Hård 2”.

Svalander skrattar.

– Det var en tjej som mejlade till Hård och friade. Jag har fått en roll i människors liv som jag inte kan ta ansvar för. Men folk vill att det ska vara sant, att han ska finnas. Några blir säkert besvikna nu.

Därför avslutade också Svalander bloggen med en sista knorr där Mats Hård får avfärda sin skapare som en bluff.

– Säkert finns det någon som läser det sista inlägget som kan lura sig att tro att det är sant, att Hård verkligen finns, säger Svalander.

Mats Hård om...

Jennifer Wegerup