Fotboll

Malta en munsbit för Sverige

FOTBOLL

6-0 efter propagandaspel

Det svenska U21-landslaget hade som väntat inga som helst problem med Malta i EM-kvalet.

Högt tempo, kortpassningsspel och en överraskande anfallsuttagning var segerreceptet.

Segersiffrorna kunde vid slutsignalen skrivas till hela 6-0.

Gif Sundsvalls Mikael Dahlberg spelade från start i stället för den väntade Henok Goitom. Det visade sig vara rätt tänkt av Tommy Söderberg och Jörgen Lennartsson.

Redan i den sjunde minuten fick Dahlberg ett jätteläge. Sverige rullade upp det maltesiska försvaret och Karisik spelade fram Mikael Dahlberg, men bollen gick på en försvarare till hörna.

Alexander Farnerud blev välförtjänt utsedd till matchens spelare och var inblandad i det mesta. I den åttonde minuten slog han en hörna som Jonas Olsson skarvade vidare med klacken. Mikael Dahlberg var på rätt plats och kunde sätta ettan.

- Vi fick hål på dem tidigt, sedan var det bara att spela ut och sätta dit våra chanser, sade Alexander Farnerud till Viasat.

- Vi tyckte att han passade i den här typen av match. Vi förväntade oss ett kompakt försvar och han är stark i boxen, kommenterade Jörgen Lennartsson uttagningen av Dahlberg.

Kortpassningar och stress

Det märktes tydligt redan från start att Sverige tänkt stressa och pressa Malta till misstag. Antingen erövrades bollen direkt eller så gick passningarna rakt i gapet på de hungriga svenska spelarna.

Det snabba kortpassningsspelet var ett annat glädjeämne. Gång efter gång rullades bollen som på ett snöre genom det svenska laget fram till farligheter.

Om sanningen ska fram var det inte bara Sverige som gjorde en bra match. Malta var klasser sämre än senast, då Sverige bara fick 1-0.

Efter en halvtimma utökade Alexander Farnerud. Petter Andersson spelade in bollen i straffområdet och efter en märklig rensning av en back placerade Farnerud säkert in bollen intill stolpen.

Tröttkörda malteser

Det höga tempot i den första halvlek såg tidigt ut att ta ut sin rätt på de maltesiska spelarnas ork. Sverige var betydligt sämre i andra, men det var då det rann iväg.

Direkt i den andra halvleken avgjordes matchen definitivt. Andreas Dahl dribblade sig igenom det maltesiska försvaret. Passningen snett inåt bakåt gav Eldin Karisik läge som Maltas målvakt, Reuben Gauci, räddade. Petter Anderssons returförsök misslyckades totalt, men olyckliga Cilia smällde in bollen i eget mål i stället.

Den svenska pressen fortsatte, även om tempot sänktes något. Åtta minuter senare utökade Mikael Dahlberg med sitt andra mål för dagen. Farnerud slog ett nätt inlägg mot första stolpen och Dahlberg skarvade enkelt in 4-0.

I den 63:e minuten byttes Jon Jönsson in mot Dusan Djuric. Fem minuter senare satte han 5-0 och i den 89:e minuten avslutade han målskyttet med sitt 6-0-mål.

- Det blev enklare än vad jag hade trott. De har gjort bra resultat tidigare. Det är tack vare att spelarna gör en så bra prestation, sade Jörgen Lennartsson till Viasat efter matchen.

Jens Möller

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!