Allsvenskan i fotboll

”Jag är väldigt, väldigt ledsen”

Av: 

Zendry Svärdkrona

FOTBOLL

Dulee Johnson talar ut om rattfyllan – och skammen som följde efteråt

GÖTEBORG. En av allsvenskans största talanger, Dulee Johnson, 20, greps med över en promille alkohol i blodet när han körde bil klockan sex på morgonen.

I går stängde Häcken av sin stjärna på obestämd tid.

– Jag är väldigt ledsen för det som hänt. Jag har haft många problem i år, säger Johnson i en längre intervju med Sportbladet.

SKA FÅ HJÄLP Det har varit en tung tid för Häckens 20-årige talang. Rattfyllan och andra problem hemma har gjort att han knappt kunnat äta och sova.
SKA FÅ HJÄLP Det har varit en tung tid för Häckens 20-årige talang. Rattfyllan och andra problem hemma har gjort att han knappt kunnat äta och sova.

När Häcken i eftermiddag möter Landskrona Bois i allsvenskan hemma på Rambergsvallen saknas mittfältaren Dulee Johnson på planen.

Han kommer inte ens att finnas på läktaren.

– Jag skäms för mycket. Jag ser matchen hemma på tv istället, säger Dulee Johnson.

20-åringen stoppades i sin bil av polisen tidigt i måndags morse i centrala Göteborg. Ett alkotest visade att han Häckenspelaren hade över en promille alkohol i blodet. Dessutom saknade han svenskt körkort.

I fredags beslöt kammaråklagare Katarina Olsson att åtala Johnson för grovt rattfylleri och olovlig körning.

Senare på kvällen stängde Häckens styrelse av liberianen från A-lagsspel på obestämd tid när mittfältaren går igenom ett personligt åtgärdsprogram.

”Första och sista”

Efter gårdagens A-lagsträning trädde en ångerfull Dulee Johnson fram vid en presskonferens.

– Jag är väldigt ledsen för det som hänt. Jag har varit i Häcken länge och så händer det här. Jag mår inte alls bra, säger han.

– Det här var första och sista gången. Jag har lärt mig en läxa. Jag önskar att jag kan få ordning på mitt liv igen efter de problem jag haft. Att jag till och med kan bli en bättre spelare efter det här.

Efter det gemensamma korta framträdandet med Häckens ordförande Åke Nilsson, sportchefen Carl Fhager och tränaren Stefan Lundin, fick Sportbladet en längre pratstund med jättetalangen som gjorde 13 allsvenska matcher redan som 16–åring.

Vad var det som hände i måndags morse?

– Jag vill inte gå in på några detaljer. Jag kan bara säga att jag är väldigt, väldigt ledsen. Det handlar inte bara om att jag hade druckit, jag ska inte vara ute överhuvudtaget och köra bil vid den tiden. Då ska jag ligga hem och sova och komma utvilad till träningen, säger Johnson.

Men du medger att du hade druckit?

– Jag erkänner att jag hade druckit öl och att jag var ute och körde. Tyvärr så stämmer de flesta uppgifterna. Jag har berättat för Häcken vad som hände. Det som står i polisrapporten stämmer.

Dessutom saknar du körkort.

– Jag har ett liberianskt körkort, men det accepteras inte i Sverige utan jag måste ta ett nytt körkort här. Men i framtiden ska jag nog inte ens ha bil för att undvika att något liknande händer igen.

Fel tillfälle

Före lördagens träning berättade Johnson om vad som hänt och spelartruppen informerades om avstängningen vid ett känsloladdat möte.

Hur kändes det att berätta för spelarna?

– Jag skämdes. Jag är skyldig dem en massa. Vi gillar varandra och nu händer det här vid fel tillfälle när vi har många spelare skadade.

Dulee Johnson fick mycket uppmärksamhet redan som 14-åring när han med sitt lag Lone Star dominerade stort i Gothia Cup. Han, och senare även lagkamraterna Dioh Wiliams och Jimmy Dixon, blev kvar i Sverige.

Efter en tid i Floda BoIF hamnade Johnson i Häcken 2001.

Weah kommer förstå

Genom hela karriären har Dulee Johnson fått hjälp av tidigare superstjärnan George Weah.

– Han är som en slags gudfader för mig. Han hade min pappa som tränare i landslaget. Vi pratades vid senast för någon månad sedan.

Hur tror du Weah reagerar på vad du gjort nu?

– Han blir nog inte glad. Men jag tror han förstår. Han vet att jag haft det tufft ett tag.

Vad är det som hänt?

– Jag förlorade min äldre syster hemma i Liberia, min tjej och jag har haft problem och vi fick barn nyligen. Det har inte gått så bra på fotbollsplanen som jag hade hoppats heller.

Nu ska han och flickvännen Amina och sonen Dulee Jr, 15 månader, försöka hålla ihop den lilla familjen.

– Vi bor tillsammans. De stöttar mig och vi ska fortsätta ihop. Jag har knappt ätit och sovit på flera dagar.

Vilka har du pratat med den senaste tiden?

– Min flickvän Amina. Dioh och Dixon har stöttat mig också och sagt till mig att jag kan komma hem till dem. Men jag har inte ens velat visa mig ute, jag har skämts så, säger Dulee Johnson.

Tror du ett åtgärdsprogram kan hjälpa dig?

– Ja, jag har haft en del problem det här året. Kan jag få hjälp på något sätt att koncentrera mig mer på fotbollen så tror jag det underlättar. Det finns en anledning till att det som hände hände.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Det här har hänt

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll