Allsvenskan i fotboll

Svensk fotbolls kaxigaste värvning

FOTBOLL

Sportbladets Robert Laul: Malmö kan följa utvecklingen med breda leenden

I den här världen, vid den här tidpunkten, går det naturligtvis inte att vara säker på någonting.

Men nog känns det som att Peter Ijeh kommer att lämna IFK Göteborg.

Om ni frågat mig för en vecka sedan hade jag skakat på huvudet. Peter Ijeh blir kvar i IFK Göteborg. Tusen spänn.

Men nu vill ju tydligen Ijeh själv bort från klubben och då kan det mycket väl bli så. Framför allt om det finns en klausul i Ijehs kontrakt som lämnar Blåvitt utan val om FC Köpenhamn eller Malmö FF lägger 7 miljoner på bordet.

Peter Ijeh menar att det är brottsmisstankarna som gör att han överväger lämna Blåvitt. "Det är jobbigt att visa sig ute på stan", säger han.

Förbannad på Blåvitt

Men läser man mellan raderna i det Ijeh och advokaten Ulrik Smedberg säger så verkar det som Ijeh är heligt förbannad på IFK Göteborg som han anser försatt honom i en ytterst besvärlig situation. En flytt tillbaka till Malmö hade naturligtvis varit den ultimata hämnden.

Den här historien - om det jag fått berättat för mig nu stämmer - är för övrigt som hämtad från ett thrillermanus.

Peter Ijehs nuvarande agent heter Kent Carlzon. Carlzon är god vän med IFK:s fotbollschef Mats Persson och har många spelare i klubben. Men när kontraktet med Blåvitt skrevs under hette Peter Ijehs agent Gunnar Grynner. Grynner var fram till i onsdags en av fem personer som misstänks för skattebrott men är nu avskriven från alla brottsmisstankar.

Läckte till MFF

Grynner är ändå upprörd och i Sportbladet berättade han om planerna på att stämma IFK Göteborg. Nu sägs det att Grynner hittade ett annat sätt att hämnas på - han läckte helt enkelt klausulen till Malmö FF. Grynner var själv den som förhandlade in klausulen i Ijehs kontrakt. När Blåvitt förstod att Malmö kände till klausulen var man tvungna att agera och nu är Ijeh "ute på marknaden", som det heter, utbjuden till FC Köpenhamn genom Kent Carlzon. Allt för att inte behöva sälja Peter Ijeh tillbaka till värsta konkurrenten.

Till saken hör att Malmö och Grynner - som hösten 2003 gick en bitter fejd via medierna - nu verkar ha förlåtit varandra.

Kent Carlzon och Mats Persson på ena sidan, Hasse Borg och Gunnar Grynner på den andra, Peter Ijeh i mitten. Vem är hans agent efter att det här är över?

Malmö kan oavsett hur historien slutar följa utvecklingen med med breda leenden. I samband med övergången hösten 2003 förhandlade man nämligen in en vidareförsäljningsklausul. Ju mer pengar Blåvitt får för Ijeh, desto mer får Malmö. Fast nu när klausulen är känd blir det knappast mer än sju miljoner. Och skulle FCK backa, då är jag nästan övertygad om att Malmö slår till. Sju miljoner är ju mindre än hälften av vad man måste betala för Fredrik Berglund.

Peter Ijeh tillbaka till Malmö FF? Det skulle nog vara den kaxigaste värvning som någonsin gjorts i svensk fotboll.

KRÖNIKA

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll