Tvingas att sluta – efter noll intresse

Publicerad 2013-12-04

Hyllas av Moyes: En av de största spelarna

David Healy slutar med fotbollen – bara fem landskamper från drömgränsen 100.

Detta sedan 34-åringen inte hittat någon ny klubb på fem månader.

– Han var en fantastisk spelare, säger Manchester Uniteds manager David Moyes.

Följ ämnen

Han vann skytteligan i EM-kvalet 2008 och räknas som en av Nordirlands största spelare genom alla tider. Men bara fem matcher från drömgränsen på 100 landskamper avslutar David Healy karriären.

– Jag tror inte att särskilt många blir överraskade. Jag har varit utan en klubb i fem månader. Det hade varit fantastiskt att nå 100 landskamper men jag ville samtidigt inte få några av välgörenhet, säger anfallaren till BBC.

Planerade att fortsätta

34-åringen ville fortsätta karriären men har inte lyckats hitta någon som vill satsa på honom efter att han i somras släppts av Bury då klubben degraderats till League Two, brittiska fjärdedivisionen.

– I somras trodde jag fortfarande att jag skulle ha kapaciteten och vara i tillräckligt bra form om jag bara fick en bra försäsong. Men det hände inte och det är tufft att gå ner till gymmet och köra 20-30 minuters aerobics på egen hand, säger Healy som störts av omfattande skadeproblem.

”Målsnittet var anmärkningsvärt”

Efter beslutet hyllas 34-åringen nu på de brittiska öarna. En av dem som ställer sig i hyllningskören är Manchester Uniteds manager David Moyes som på allvar satte igång nordirländarens seniorkarriär när han köpte Healy från just United till Preston 2001.

– Han var fantastisk för oss. Jag kommer ihåg hur jag ringde upp Sir Alex (Ferguson, Uniteds dåvarande manager) och betalade 1,5 miljoner pund (16 miljoner kronor), vilket var mycket på den tiden. Det var 20 matcher kvar på den säsongen och han gjorde tio mål på dem, säger Moyes enligt The Mirror och fortsätter:

– Han skulle senare bli en av Nordirlands största spelare. Under en period när deras fotboll gick ner sig lite var han den som höll dem uppe eftersom han lyckades göra mål i stora matcher. Hans målsnitt var anmärkningsvärt.

Följ ämnen i artikeln