Ödesmatchen bröts – efter jätteskandal

FOTBOLL

”Under min 20-åriga karriär har jag aldrig upplevt något liknande”

1 av 8

Vasco da Gama åkte ur brasilianska ligan.

Efter att laget släppt in ett mål i ödesmatchen mot Atlético Paranaense utbröt våldsamma kravaller på läktaren.

– Det här är ännu en katastrof för den brasilianska fotbollen, säger Vasco da Gamas Wendel.

Atlético Paranaense fick en drömstart mot Vasco da Gama. I den femte minuten tog hemmalaget ledningen med 1-0.

”Jag har inga ord”

Några minuter senare utbröt våldsamma kravaller på läktaren, vilket gjorde att domaren tvingades avbryta matchen.

– Jag har inga ord. Det här är ännu en katastrof för den brasilianska fotbollen. Nästa år är det VM och då kommer hela världen ha ögonen på Brasilien. Det här är jobbigt, säger Vasco da Gama-mittfältaren Wendel till Globoesporte.

Det fanns inga poliser på plats när supportrarna började bråka. Enligt en polistalesman fanns 80 säkerhetsvakter på plats för att gripa in.

– Det är ett privat evenemang och det var ett vaktbolag, som var anlitat av Atlético Paranaense, som hade hand om säkerheten, säger polisen Adilson Moreira enligt AP.

Sparkar på en supporter

I klipp på Youtube kan man se hur flera supportrar sparkar på en supporter som ligger ner. Spelarna skrek åt fansen att lugna ned sig, men fick ingen respons.

– Vi försökte tala om för fansen att sluta eftersom saker och ting bara skulle bli värre. Vi tittade på läktaren och såg att det inte fanns några poliser. Det fanns ingen där som kunde stoppa striderna, säger Atlético Paranaenses Luiz Alberto till Globoesporte.

– Jag har spelat i 20 år och har aldrig sett något liknande. Vi kommer att ha VM i vårt land nästa år och vi vet att det här bilderna kommer att visas överallt.

Tre åskådare skadades

Tre supportrar skadades allvarligt enligt brasilianska tidningen Globoesporte. Militärpolisen landade med helikopter på planen för att köra dem till sjukhus.

Efter en dryg timme kunde matchen återupptas.

– Det är beklagligt. Det är sorgligt att se sådana här bilder strax före VM i vårt hemland. Jag är chockad, det här är inte sport, säger Vasco da Gama-tränaren Adilson Batista enligt AP.

Atlético Paranaense vann matchen med 5-1 och slutar därmed trea i brasilianska ligan, det betyder att laget är kvalificerat för nästa års Copa Libertadores.

Vasco da Gama åkte ur ligan tillsammans med regerande mästaren Fluminense, Ponte Preta och Nautico. Cruzeiro blev mästare.

VM i Brasilien pågår mellan 12 juni och 13 juli.