Bortafans kan portas i derbyt

Efter dödsmisshandeln i samband med premiären pågår diskussionerna inför nästa högriskmatch i Helsingborg: Malmö FF den 8 maj.

Polisen överväger att stänga arenan för bortapublik.

– Vi funderar allvarligt på att titta på de möjligheterna vi har för att kunna se till att bortafansen inte får komma hit, säger Tommy Wiik, biträdande närpolischef i Helsingborg.

Under torsdag kväll arrangerade Helsingborgs Dagblad en debatt där representanter från HIF, supportersidan, politiken och polisen deltog.

Ämnet var fotbollsvåldet och hur förberedelserna inför nästa högriskmatch, Malmö FF den 8 maj, ska bli optimala.

En av frågorna var om polisen kan garantera tryggheten för besökarna och hur man gör med fansen från Malmö FF.

Tommy Wiik, biträdande närpolischef i Helsingborg, sa så här:

– Vi får titta på vilka krav vi kan ställa på arrangören på vilka man släpper in. Jag vet att det är ungefär tilldelas tio procent av biljetterna till bortafans på Olympia. Det kanske ska ner till fem procent, två eller om man ska vara riktigt drastiskt ner till noll procent, säger han.

”Ett ovisst läge”

Han påpekade också att bortamatchen, HIF spelar mot Malmö på Swedbank Stadion den 1 maj i Svenska cupens semifinal, påverkar.

– Just nu är det ett ovisst läge, jag tror att matchen den 1 maj kan ge lite vägledning till hur matchen den 8 maj blir.

Med på debatten fanns Martin Nilsson, ordförande i Kärnan, HIF:s officiella supporterförening. Han tycker inte matchen ska spelas utan MFF-fans:

– Nej, supportrarna är de som gör matchen. Spelarna ska behöva sitt stöd, även Malmös supportrar behöver stödja sitt lag.

– Det är inte de som gör våldet, att det kommer 10 procent det är väl 1000-1500 man om det är fem som bråkar ska det inte drabba alla, säger han under debatten.

Spelar på söndag

Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg gav också sin syn på saken:

– Vi har diskuterat den frågan internt i HIF naturligtvis och i grunden vill vi kunna erbjuda även bortasupportrar tillträde till arenan. Men det är inte antalet eller procenten som är avgörande, det är beteendet, sa han.

Redan på söndag spelar Helsingborg hemmamatch mot Häcken, den första efter den tragiska dödsmisshandeln i samband med premiären mot Djurgården då en 43-årig Dif-supporter miste livet.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN