”Har också gjort den hälsningen”

FOTBOLL

Stjärnorna träder fram och ber om ursäkt

Foto: Fotbollsspelaren Samir Nasri och basketstjärnan Tony Parker och också gjort hälsningen ”la quenelle”.

Nicolas Anelka riskerar tio matchers avstängning för att ha gjort en hälsning som kan uppfattas som antisemitisk.

Nu träder Manchester Citys Samir Nasri och basketspelaren Tony Parker fram och säger att de gjort samma hälsning.

– Jag kommer aldrig att göra om det, säger Parker enligt AP.

Det var i West Bromwichs 3-3-match mot West Ham som Nicolas Anelka firade ett av sina mål med hälsningen kallad ”la quenelle”. Enligt judiska grupper är ”la quenelle” en nazistisk hälsning, och i Anelkas hemland, Frankrike, utreds det om gesten är laglig eller olaglig.

”Jag ber om ursäkt”

”Andemeningen av hälsningen: anti-etablissemanget. Jag vet inte vad religion har med gesten att göra. Jag vill be folket att inte låta er luras av media. Givetvis är jag varken antisemit eller rasist och jag står bakom min hälsning”, skriver Anelka på twitter.

Nu träder också fler stjärnor fram och säger att de inte heller förstått hälsningens innerbörd. Manchester Citys Samir Nasri har själv fotograferats när han gjort ”la quenelle”.

”Hälsningen på fotot jag publicerade för två månader sedan symboliserar att man är emot systemet. Det har absolut ingenting att göra med antisemitism eller att vara emot judar. Jag ber om ursäkt om jag sårat någon som kan ha lurats att tro att det här betyder något annat”, skriver Nasri på Twitter.

”Del av franska kulturen i åratal”

Även franske NBA-stjärnan Tony Parker säger sig ha använt hälsningen, på en bild tillsammans med komikern Dieudonne.

– Även fast hälsningen varit en del av den franska kulturen i åratal så var det inte förrän nyligen som jag förstod de väldigt negativa associationerna till den. Efter att jag blivit medveten om allvaret i den här gesten så kommer jag definitivt aldrig att upprepa den och jag ber om ursäkt för de eventuella missförstånd eller skada den kan ha åsamkat, säger Tony Parker enligt AP.

Basketstjärnan hoppas nu att alla lär sig av det inträffade.

– Förhoppningsvis kan det här fungera som en bra läxa till andra att vi måste vara mer medvetna om att saker som kan verka harmlösa i verkligheten kan ha en historia av hat.

ARTIKELN HANDLAR OM