Djurgårdens nyförvärv inför derbyt: ”Vi förväntar oss seger”

Uppdaterad 2018-03-22 | Publicerad 2018-03-18

I dag skrämmer Djurgården iväg derbyspöket för gott.

I alla fall om man ska tro nyförvärvet Dzenis Kozica.

– Ja, jag tror det. Vi förväntar oss en seger, säger 24-åringen.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Det är dags för säsongens första Stockholmsderby. I kväll tar AIK emot Djurgården på Friends Arena och i potten ligger en finalplats i svenska cupen.

För många supportrar är derbyn långt mer än en vanlig match. Djurgårdens nyförvärv Dzenis Kozica vet om vad som gäller.

– Det ska bli otroligt kul. Det är en av de största matcherna som går att spela i svensk fotboll och det är alltid mycket känslor och rivalitet inblandat. Det är den här typen av matcher man tränar för och drömmer om som liten.

Vad är dina förväntningar på matchen?

– Det kommer bli en spännande och sevärd match. Båda lagen är i bra form och har gjort det bra under försäsongen. Men vi tar det som en vanlig match, vi måste vara fokuserade och gå ut och köra på precis som vanligt. Det är en titel på spel och vinner vi har vi bra chans att ta hem hela cupen.

Kozica har startar samtliga fyra cupmatcher för Djurgården. I kvartsfinalen mot Häcken senast fattades annars flera spelare i truppen på grund av sjukdom. Men till derbyt är influensatiden förbi.

– Det är inga större problem i truppen, utan alla är tillgängliga. Vi har haft några tuffa veckor med många sjuka, men nu är det tack och lov över, säger Dif-tränaren Özcan Melkemichel.

Stark defensiv

Och även om Djurgården redan fixat europaspel till den här säsongen lägger Melkemichel stor vikt vid kvällens match.

– När man gått så här långt så blir det extra viktigt att vinna, vi är bara en match ifrån cupfinal. Det är en bra möjlighet till en titel vilket trots allt var längesedan för Djurgården, dessutom är det ett derby.

Så här långt i cupspelet har blåränderna visat prov på ett imponerande försvarsspel och inte släppt in ett enda mål. Men att det skulle finnas några hemligheter förnekar Djurgårdstränaren.

– Spelarna jobbar stenhårt hela tiden och vet vad de ska göra. Alla, ända från anfall ner till målvakt, vet vad de ska göra. Sedan har vi många spelare från förra säsongen som har fått ytterligare ett år i benen och de vi värvat har kommit in och gjort det bra.

Han fortsätter:

– Om man tittar offensivt har vi många nya spelare som ska komma in i hur vi vill spela och lära känna sina lagkamrater så att de inte löper in i samma ytor och så vidare. Men vi har gjort mycket mål. Två mot Helsingfors och tre mot Bodö/Glimt i träningsmatcherna. Sedan gjorde vi sex mål mot Degerfors och så tre 1–0-segrar det senaste. Utöver det har vi skapat en hel del också.

Skyttekung i J-Södra

En av dessa nya spelare för Dif är Dzenis Kozica. Mittfältaren värvades i vintras från nedflyttade Jönköping Södra där han förra säsongen gjorde åtta mål på 30 matcher.

– Jag har kommit in i laget jättebra. Det är ett lätt gäng att komma in i med många sköna grabbar, det är som en familj. Spelmässigt har det också känts bra och jag spelar bättre och bättre för varje match, jag börjar hitta formen.

Vad har de andra sagt till dig om derbyna?

– Det är inget vi pratar om så. Vi känner till AIK och alla hoppades få dem i semi. Vi ska till final.

”Utnyttja deras svagheter”

Men för att ta sig till final och spräcka den dystra derbysviten krävs det att man hittar hål i ett annat stabilt försvar. AIK har släppt in tre mål på fyra matcher och i förra årets allsvenska hade man bäst defensivt facit.

– AIK har värvat väldigt bra och sett stabila ut, utan glänsa. De har en hög potential i sin trupp och senast mot Örebro gjorde de vad som behövdes utan att förta sig. Men ett derby är ett derby, nu kommer det vara helt andra känslor och vi ser det här som en finalmatch, säger Melkemichel.

Tar ni död på derbyspöket nu?

– Det får vi se, först måste vi prestera på hög nivå matchen igenom. Det är många saker som måste stämma i både försvar och anfall, vi ska utgå från vårt eget grundspel. Sedan har de styrkor vi måste vara noggranna med bakåt och svagheter vi ska utnyttja framåt. Gör vi det har vi stora chanser att vinna.

Kozica är inne på samma spår.

– Det är mest media som tar upp det där om ”spöket”. Det här är mitt första derby och ingenting jag märkt av. Vi tar det här som vi gör med varje match, det är inget speciellt bara för att det är AIK. Vi ska vinna och gå till final.