Allsvenskan i fotboll 2016

Spelarstrejk kan hota allsvenskan

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Kollektivavtalsförhandlingarna står still

När Unionen varslade om allsvensk spelarstrejk i maj 2012 skrevs ett nytt kollektivavtal på dagen innan strejken skulle utbryta.

Avtalet som skrevs då har gått ut – men rullar vidare.

I förhandlingarna om ett nytt avtal har man åter stött på problem.

– Man kan säga att det har stått still sedan november, säger Spelarförbundets generalsekreterare Magnus Erlingmark.

Foto: Magnus Erlingmark.

SR publicerade under torsdagen nyheten att en spelarstrejk kan bli aktuell i fotbollsallsvenskan efter att förhandlingarna mellan Spelarförbundet och Arbetsgivaralliansen strandat.

Före detta allsvenske fotbollsspelaren Magnus Erlingmark är generalsekreterare i Spelarförbundet, och menar att en strejk kan bli verklighet.

Men då måste först det nuvarande kollektivavtalet, som efter att ha gått ut rullar vidare tills ett nytt skrivs på, sägas upp av en av parterna. Ett avtal som har en månads uppsägningstid.

– Det är inte omöjligt att man säger upp avtalet. Men det är inte vi i Spelarföreningen som bestämmer det utan det är Unionen, säger Erlingmark när Sportbladet når honom under torsdagskvällen.

Vad skulle en strejk ha för påverkan på den allsvenska fotbollen?

– Det beror på när en strejk skulle komma i fråga då det är tidpunkten som avgör. Men det är Unionen som bestämmer var, hur och när.

”Jobbar mer när de är skadade”

De två problemområdena i förhandlingarna, som enligt Magnus Erlingmark stått still sedan i november, är främst pensionsavsättningen och ersättning vid sjukskrivning på grund av skada.

I detta fall då det handlar om fotbollsspelare, innebär den andra punkten helt enkelt hur stor lön spelarna får när de är skadade.

Hur är kollektivavtalet som gäller i dag?

– Det är bättre än vad det var tidigare men fortfarande inte alls nivån med till exempel Norge. Inte i nivå med vad ishockeyn har heller. I de flesta länder i Europa har spelarna full ersättning även om de är skadade. De är på jobbet lika mycket i alla fall. Fotbollsspelare jobbar till och med mer när de är skadade än när de är friska, säger Erlingmark.

När det kommer till höjning av pensionsersättning menar Spelarförbundet att det redan står bestämt i det tidigare kollektivavtalet, där man också har med en skrivelse angående var man vill komma med skadeersättningen.

Hur långt ifrån varandra är ni i dagsläget?

– Vi är inte där än. Det återstår mycket. Det har stått still sedan november och har inte rört sig ur fläcken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2016

Allsvenskan i fotboll

Unionen