Nu kan Schelin vända hemåt

FOTBOLL

ROTTERDAM. Sverige tog sig till OS. Det kan bidra till att Lotta Schelin väljer en svensk klubb redan i sommar.

– Klart att det kan avgöra om det i slutändan står och väger, säger anfallaren.

Lotta Schelins insats mot Nederländerna tog slut tio minuter in i andra halvlek då hon gjorde sig illa i ljumsken och behövde bryta. Schelin åker från landslagssamlingen till Lyon. Till sommaren går kontraktet ut och anfallaren har flaggat för att det antingen blir ett år till utomlands, eller en hemkomst redan till sommaren.

Avancemanget till OS kan komma att påverka valet. Stannar hon i Frankrike tar serien slut i maj, vilket innebär en hel sommar utan tävlingsmatcher som uppladdning inför Rio.

– Helt ärligt, jag har varit med om det åtminstone en gång, och det är svårt. Det ligger två och en halv månad utan fotboll, förutom med landslaget. Det är absolut inte optimalt. Men jag vet absolut inte hur min situation kommer se ut, så vi får se hur upplägget blir, säger hon.

Hur påverkas klubbvalet av OS?

– Det har inte funnits med i min kalkylering fram tills nu, men det är klart att det kan avgöra om det i slutändan står och väger. Men OS avgör inte allt. Jag har mycket andra tankar.

Alla OS-lag är klara – så många plus får de

USA:

Spelade final mot Tyskland (SheBelieves Cup) i natt svensk tid, laget man slog på väg mot världsmästartiteln i somras. Kommer spelet i närheten av klassen på Chrystal Dunns segermål mot Frankrike i samma cup så blir laget svårt att tas med i sommar. 

Tyskland:

En lagmaskin som aldrig, eller i alla fall sällan, sviktar. Det finns en vinnarkultur inbyggt i den tyska lagandan. Nadine Angerer har slutat men efter den match som Almuth Schult gjorde mot Frankrike i USA nyligen så verkar det inte råda målvaktsbrist.

Brasilien:

Hemmanationen har formats ytterligare ett år under förbundskapten Vadão och har stjärnspelare som Cristiane, Formiga, Andressinha och så förstås profilstarka Marta. Teknik och speed finns, kan det bli succé på sambamark? Extra plus för just hemmaplanen.

Frankrike:

Teknik, briljans, fysik, speed – de franska spelarna har allt. Åkte ur VM i fjol i det som kanske var mästerskapets bästa match (mot Tyskland). Ett minus dock: verkar aldrig kunna bli ett mästerskapslag.

Kanada:

Har genomgått en liten generationsväxling sedan VM. Ett fysiskt starkt lag som fick en stor kick av att ha VM på hemmaplan, men tappat lite i slagstyrka?

Sverige:

Bättre än i VM i somras, men långt från fläckfritt. I VM haltade försvarsspelet, i OS-kvalet satt det men då fungerade inte anfallsspelet. Tiden fram till OS blir viktig. Stjärnorna finns.

Kina:

En injektion i VM i somras och vidare från kvalgruppen där världsmästarlaget från 2011 Japan inte gick vidare. Filosofen, fransmannen Bruno Bini, visar vägen för laget.

Australien:

Vann OS-kvalet före Kina. Andra olympiska spelet som landet deltar i, 2004 i Peking var förra gången. Har tagit kliv de senaste åren, spelade oavgjort mot Sverige i VM och slog nyligen Japan. Har speed på topp.

Nya Zeeland:

Har viss rutin från både OS och VM. Laget förlorade knappt mot Holland, som Sverige spelade 1–1 mot i går, i gruppspelet senast i VM. Rankat som nummer 16 i världen.

Colombia:

Laget med stjärnan Lady Andrade chockade Frankrike i sommarens VM. Gick till OS genom att vinna damernas Cópa America 2014. Rankat 25:a.

Sydafrika:

Banyana Banyana slog ut Nigeria i kvalet och reparerade därmed såren lite efter VM-missen i fjol. Avancemanget viktigt för damfotbollen i landet.

Zimbabwe:

Har tagit sig till OS genom ett berg-och-dalbane-kval. Får anses vara det svagaste laget som är är klart för turneringen i dagsläget. Plats 98:a på världsrankingen.

Sammanställning: Petra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM