Misstänks ha kastat – nu är han gripen

FOTBOLL

Mannen som misstänks ha kastat knallskottet mot Tobias Sana är gripen.

Mindre än ett dygn efter skandalen anhölls han av åklagare.

– Skönt att personen som förstörde festen för 15 000 är gripen, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson till Sportbladet.

Det var i onsdagens match mellan IFK Göteborg och Malmö FF som skandalen utspelade sig. Knappa kvarten återstod när ett knallskott kastades mot gästernas Tobias Sana, som i sin tur svarade genom att kasta en hörnflagga mot hemmaklacken.

Även assisterande domaren Mathias Klasenius fanns i närheten av knallskottet när det briserade och huvuddomare Jonas Eriksson tog beslutet att bryta matchen.

På torsdagsförmiddagen lät IFK Göteborg meddela att man, tillsammans med polisen, kunnat identifiera en man i 30-årsåldern som skäligen misstänkt för att ha kastat knallskottet.

– Han är känd av polisen för våld kring fotbollsmatcher sedan tidigare, sa förundersökningsledare Claes Hagstrand till Sportbladet.

Misstänks för misshandel

Nu har mannen gripits.

– Ja, en man född 1987 greps och vid 20-tiden anhölls han. Brottsrubriceringen är misshandel alternativt vållande till kroppsskada, säger Ulla Brehm, presstalesman på polisen i Göteborg, till Sportbladet.

Var greps mannen?

– Det vet jag inte, men inte i sin bostad.

Hur ställer han sig till brottsmisstankarna?

– Polisen har ju hållit förhör med honom utifrån att han blivit anhållen av åklagare. Men vad som sagts under det första förhöret vet jag inte. Det ligger i förundersökningens utredningsarbete. Ytterligare förhör kommer att hållas i morgon bitti (läs: fredag), säger Ulla Brehm.

”Känns skönt”

Gripandet är en lättnad för IFK Göteborg.

– Det känns väldigt skönt att höra, säger ordföranden Frank Andersson till Sportbladet, när han nås av beskedet direkt efter ett extrainsatt styrelsemöte.

– Bra att de fått fast personen som förstörde festen för 15 000, och bra att polisens arbete tillsammans med vår säkerhetspersonal ger utdelning så snabbt.

Andersson påpekar att Blåvitt kommer fortsätta med det säkerhetsarbete man kontinuerligt jobbat utifrån sedan 2012. Inga drastiska åtgärder tas till, mer än att man eventuellt kommer öka antalet publikvärdar till kommande hemmamatcher.

IFK Göteborg möter Djurgården hemma 9 maj.