LB07 klart för damallsvenskan

FOTBOLL

Två Malmölag i högsta serien 2017

2017 blir det två Malmöklubbar i damallsvenskan.

LB07 besegrade Östersund med 3–0 och säkrade en plats i fotbollens finrum.

– Vi kan nog inte riktigt förstå det, säger tvåmålsskytten Mia Persson.

LB07, Limhamn Bunkeflo, fortsatte sitt segertåg genom elitettan och är, med tre omgångar kvar att spela, klart för damallsvenskan.

Vägvisare: lagkaptenen Mia Persson, som signerade två av målen på Jämtkraft Arena i Östersund.

26-åringen gjorde 1–0 i spelminut 23 och avgjorde matchen genom att, med tio minuter kvar att spela, sätta en frispark direkt i mål.

– Det kändes jävligt, jävligt skönt. Fram till dess hade vi inte spelat bra, men då var det proppen ur, säger Mia Persson om det förlösande frisparksmålet.

– Vi var väldigt taggade, men samtidigt väldigt nervösa. Det avspeglade sig i matchen. Vi kunde inte släppa loss, så det blev ganska stelt.

I slutminuterna fastställde Johanna Ejdelind slutresultatet till 3–0, men det var inga enorma glädjescener som utspelades när slutsignalen ljöd.

– Vi är ganska lågmälda och vet inte hur vi ska reagera. Det känns mest skönt att det är klart. Tyngden har släppt från våra axlar, säger Mia Persson.

Välförtjänt avancemang

Ingen kan ifrågasätta om LB07 förtjänar platsen i damallsvenskan. Skånskorna har bara förlorat två av årets 23 matcher och har fyra av seriens nio främsta målskyttar i Michaela Johnsson, Mia Persson, Anna Welin och Olivia Welin.

– Tjejerna är så värda det här. Vi har jobbat stenhårt i tre år – och det lyckades. Det känns fantastiskt bra, säger tränaren Sven Sjunnesson.

– Jo, vi har förtjänat det. Vi har en hög lägstanivå och många duktiga spelare, säger Mia Persson.

”Vi får vara realistiska”

2017 väntar, för första gången, allsvenska derbyn mot superlaget Rosengård.

– Jag kan inte riktigt förstå det. Det har inte riktigt landat än, men det kommer nog så småningom, säger Mia.

Vid 19-tiden landade spelarna i LB07 på Sturup. En välkomstkommitté väntade och slussade hjältarna vidare till Limhamns IP, där segermiddagen stod uppdukad.

– Jättetrevligt. Vi andas ut i dag och börjar ladda om i morgon. Vi vill vinna serien, inte bara gå upp. Inget är bestämt, men vi får fira mer efter sista matchen, säger Mia Persson.

Hammarby och Växjö, som besegrade Sunnanå med 2–1, gör upp om andraplatsen, som också betyder direktuppflyttning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitettan