Hamrén: ”Känner starkt för en paus”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det var svårt känslomässigt, det var svårt i morse också”

1 av 3

SAINT-NAZAIRE. Det har varit ett känslomässigt avslut för Erik Hamrén.

Svenska fotbollslandslagets avgående förbundskapten tänker nu ta en paus och vila upp sig.

Han har redan tackat nej till ett antal anbud som tränare.

– Jag åker hem till Sverige. Och begraver mig ett tag.., säger Erik Hamrén.

De sista timmarna som svensk förbundskapten har varit tunga för Erik Hamrén.

Förlusten mot Belgien innebar att Sverige åkte ur EM. Det var också den sista matchen för Erik Hamrén själv, som tidigare deklarerat att han avgår efter EM, men också för Andreas Isaksson, Kim Källström och Zlatan Ibrahimovic.

Landslaget kom tillbaka till sin EM-bas i natt. Det blev ett känslomässigt avslut innan spelarna lämnade Frankrike på morgonen.

– Vi kom fram vid tre till hotellet i natt. Vi käkade middag tillsammans och det var några tal. Marcus Allbäck (players manager) höll ett fint tal till Kim, Isak och Zlatan. Ett känslomässigt tal. Jag själv hade inte orken och kraften i går kväll. Det var svårt känslomässigt, det var svårt i morse också, säger Erik Hamrén som talade kort med spelarna direkt efter matchen i Nice.

– Det är tre så stora spelare som slutar samtidigt. Det blir ännu tuffare när det blir på det här sättet, hade vi fått sluta med framgång hade det varit lättare att smälta, säger Erik Hamrén

”Finns anbud”

Han kommer att ta ett break från fotbollen. Även om det finns nya anbud, enligt honom själv.

– Jag har fått ett antal erbjudande som jag har tackat nej till. Jag känner starkt för en paus. Dyker det upp något som det är omöjligt att säga nej till kanske jag ändrar mig. Annars tar jag chansen att reflektera.

– Jag behöver lite kärlek av mina nära och kära och förståelse.., säger han.

Han inledde presskonferensen med att summera EM och sin tid, sex och ett halvt år, som förbundskapten i stort.

– Defensivt har vi varit bra. Offensivt har vi varit nära i samtliga matcher att göra mål men inte haft den nödvändiga kvalitén, lyder den korta EM-analysen.

”Har älskat mitt jobb”

Den stora tillbakablicken handlar om respekt och tacksamhet gentemot de som han har samarbetat med.

– Jag har verkligen uppskattat mitt jobb som förbundskapten. Jag har älskat att ha förmånen att leda vårt landslag i sex och ett halvt år. Det har varit en stor upplevelse och står erfarenhet för mig som ledare och som person.

– Jag är stolt över att ha fått jobba med de här spelarna och ledarna. Jag är oerhört glad och tacksam för all stöttning till mig och laget. Från svenska folket, alla supportrar och jag vill passa på att tacka för alla brev och mejl som jag har fått. De kommer jag aldrig att glömma. Jag känner stor respekt för alla anställda på förbundet som bidragit till att vi nått de resultat vi fått. Jag är nöjd med att ha medverkat att bidragit till att höja kunskapen om kosten. Det känns bra att kunna lämna efter sig, säger han och pekar ut en spelare framförallt.

– Jag är glad och tacksam för att ha jobbat ihop med Sveriges bästa fotbollspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic. En del i media och allmänheten tyckte att Sverige skulle vara ett bättre landslag utan honom, men jag tyckte precis tvärtom. Jag är glad för att jag har fått sett honom utvecklas som ledare under de här åren, säger Erik Hamrén.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.